Nouriel Roubini, un economist din New York, cel care a prezis cu exactitate criza financiară din 2008, atunci când doar o mână de analiști considerau că ar putea exista o amenințare la cursul actual al evenimentelor de atunci, revine cu o nouă predicție surprinzătoare.
Absolvent al Harvard și, în prezent, profesor la Școala de Afaceri NYU Stern, Roubini a fost întotdeauna critic în ceea ce privește industria blockchain. Nu cu mult timp în urmă, pe 11 octombrie, el a avertizat, cu ocazia unei în fața Congresului american, senatorii despre cea mai mare înșelătorie și bulă speculativă din toate timpurile: fenomenul cripto.
În cadrul unui interviu acordat cointelegraph.com, celebrul prezicător al bulelor speculative, a declarat că: „”Nu sunt împotriva acestei clase de active, sunt deschis la orice tip de inovație, dar sunt expert în crize financiare și bule speculative. Și am devenit faimos ca urmare a prezicerii crizei financiare globale din 2007-2008. Pot vedea o bilă speculativă atunci când există și, pentru mine, întregul spațiu cripto a fost și este „the mother and the father” al tuturor bulelor financiare și este pe cale să explodeze”.
Expertul în crize financiare continuă: „Anul trecut, aproape toți cei pe care îi știam, mă întrebau în fiecare zi: „Ar trebui să cumpăr Bitcoin?” Și prețul Bitcoin s-a dublat, s-a triplat, a crescut de patru ori și a ajuns la 20.000 de dolari. Iar când a explodat bula, prețul s-a prăbușit de la 20.000 dolari până la 6.000 de dolari”.
Analistul face referire, în continuare, la faptul că pierderile suferite (de la maximele înregistrate până la nivelurile actuale de preț) înseamnă, aproximativ, 70% din valoare. Și este tipic tuturor acestor bule financiare: cresc la niveluri nepermis de mari și apoi se prăbușesc. Bitcoin este, de fapt, un exemplu bun, în opinia lui Roubini: pe medie, criptomonedele au pierdut, în ultimele nouă luni, peste 90% din valoarea lor.
„Un studiu academic sugerează că 81% din toate ICO (Initial Coin Offerings, oferte publice inițiale de criptomonede) au fost o înșelătorie. Restul de 11% dintre acestea au eșuat sau au dispărut în timp ce din celelalte 8% la sută care încă sunt tranzacționate pe burse, primele 10 au pierdut în medie, în ultimul an, 95% din valoarea lor – mai mult decât pierderea suferită de Bitcoin”, a completat Roubini.
În ceea ce privește gradul de descentralizare, economistul afirmă că: „Există o mulțime de discuții despre descentralizare: cei care se ocupă cu mineritul sunt centralizați ca un oligopol, cei care se ocupă cu codarea software sunt centralizați, exchange-urile sunt centralizate, deci 99% din tranzacții au loc pe un exchange centralizat. În plus, există o concentrare masivă a bogăției în sistemul cripto. Acest lucru este mai rău decât ceea ce se întâmplă în Coreea de Nord în ceea ce privește inegalitatea veniturilor și a bogăției”, a conchis Roubini.
Comments are closed.