Goldman Sachs: „Câștigurile Apple ar putea scădea”. China, vinovatul de serviciu

Câștigurile Apple ar putea dezamăgi investitorii din cauza unei deteriorări accentuate a cererii chineze de iPhone, estimează Goldman Sachs.

„Există multiple semnale ale încetinirii cererii de consum în China, despre care credem că ar putea afecta cererea de produse Apple în această toamnă”, a declarat analistul Goldman Sachs Rod Hall, citat de CNBC.

Deși Hall a recunoscut că piața smartphone-urilor din China a înregistrat unele semne de îmbunătățire în cel de-al doilea trimestru, prognoza pentru vânzările de unități din trimestrul al treilea arată o scădere de 15% față de anul precedent. În timp ce analistul se așteaptă ca cele mai recente telefoane ale Apple – inclusiv cele mai mari, XR și XS Max – să contracareze o parte slăbirea cererii, scăderea globală a cererii pentru telefoanele smart ar putea fi costisitoare pentru companie.

Proiecțiile actuale ale lui Hall estimează câștiguri pentru acțiunile Apple, de 11,78 dolari pentru anul fiscal curent și de 13,77 dolari pentru 2019. Acțiunile Apple scădeau, spre finalul sesiunii de tranzacționare, cu peste 1% după acest anunț, pe o piață care, in general se situa pe creștere, recuperând parte din pierderile consemnate săptămâna trecută.

Cele mai mari smartphone-uri ale Apple, din punctul de vedere al diagonalei ecranului, „ar putea compensa cel puțin parțial semnalele negative ce continuă să vină din zona macroeconomică, deși ne îndoim că va putea soluționa complet problema în cazul în care cererea consumatorilor chinezi va continua să fie slabă pe măsură ce vom parcurge sezonul critic al cumpărăturilor de final de an, a mai spus Hall.

În scenariul cel mai nefavorabil pentru Apple, câștigurile pe acțiune aferente celui de-al patrulea trimestru din acest an ar putea să se situeze cu 4% sub estimările actuale. Analistul Goldman Sachs are un rating neutru pentru acțiunile Apple și obiectivul său de preț pentru următoarele 12 luni se situează la 240 de dolari pe acțiune.

„O mare parte din potențialul ascendent al Apple, în gândirea noastră, era centrat pe cererea venită din partea utilizatorilor din China pentru telefoane cu dimensiuni mai mari ale ecranului”, a opinat analistul. „În cazul în care cererea de consum redusă va persista și va afecta capătul superior al pieței, potențialul Apple de a depăși estimările de venituri pentru T4 2018 este, probabil, redus”.

Analistul a afirmat că actuala estimare a vânzărilor de unității iPhone din ultimul trimestru al anului, de 80 de milioane de unități, include 13 milioane ce provin din China, adică 16% din total. Această cifră a scăzut de la 19% pentru trimestrul aferent lunii decembrie 2017 și de la 18%, cea din decembrie 2016.

Articolul precedentItalia, avertizată, din nou, de Bruxelles: „Situația s-ar putea înrăutăți”
Articolul următor„Dr. Doom” Nouriel Roubini consideră că 99% dintre criptomonede au valoare zero

Comments are closed.