Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a dat marţi undă verde proiectului de lege privind reorganizarea ANAF. Documentul prevede desfiinţatea cele 8 direcţii regionale şi înfiinţarea unora la nivelul judeţelor. Proiect iniţat de UDMR a fost susţinut de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

În linii mari, proiectul vizează revenirea Direcţiei generala a Vămilor sub autoritatea Ministerului de Finanţe, ca structură independentă, desfiinţarea direcţiilor regionale ale ANAF, dar păstrarea celor vamale, a precizat Teodorovici.

El a spus că decizia reorganizării ANAF a fost luată deoarece în actuala formulă nu a performat.

„În 2013, când s-a făcut această modificare – o regionalizare, o mutare a vămii la ANAF, a fost o dorinţă a unei persoane, ştiţi foarte bine care (Gelu Diaconu, unul dintre cei mai vocali critici ai lui Teodorovici – N.R.), aflată la conducerea acestei instituţii, de a avea toate informaţiile şi tot controlul pe întreaga ţară. Şi în 2014, 2015 se închideau companii pentru 9 -10 lei, se suspenda activitatea acelor companii pentru câteva luni de zile”, a mai afirmat Teodorovici, citat de Agerpres.

Ministrul Finanţelor susţine că există un studiu de impact asupra reorganizări ANAF şi că procesul se va încheia spre sfârşitul anului 2020.

Proiectul va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Restructurarea ANAF din 2013 a fost o precondiție pentru implementarea „Proiectului de modernizare a administrației fiscale”, proiect pentru care România a semnat un acord de împrumut cu Bancă Mondială în valoare de 70 de milioane de euro, pe vremea când ministru de Finanţe era secretarul general ALDE, Daniel Chițoiu. Programul a fost oprit anul trecut. Şi tot de anul trecut România a început să plătească ratele pentru banii folosiţi, 60 de milioane de lei, cheltuiţi numai pe consultanță.

Articolul precedentA scăzut numărul insolvențelor în ianuarie
Articolul următorEricsson investește în două fabrici la Timișoara