Reducerea ritmului de creştere economică este un semn bun, pentru că se evită astfel riscul de supraîncălzire a economiei, a afirmat, luni, Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), la conferinţa de prezentare a Raportului asupra stabilităţii financiare.
„Decelerarea creşterii economice, de la 6,9% anul trecut la 4 sau uşor peste 4% anul acesta a adus indicatorul mai aproape de nivelul său potenţial, deci mai sustenabilă, ” a afirmat Voinea, citat de Agerpres.
Un alt fenomen pozitiv este stabilizarea ratei inflaţíei undeva la 3,5%, la finalul anului, urmând ca anul viitor ţinta să fie de 2,9%, a explicat oficialul BNR.
Noul raport al Băncii Centrale arată că faţă de precedentul studiu, din iunie, economia României a avut o evoluţie solidă şi singurele vulnerabilităţi rămân cele externe, chiar dacă în România, la fel ca şi în alte ţări din regiune, nu s-a manifestat deteriorarea sentimentul investitorilor faţă de pieţele emergente, aşa cum s-a întâmplat pe plan internaţional.
Potrivit raportului, principalele modificări ale Hărţii riscurilor faţă de raportul anterior constau în apariţia riscului privind evoluţiile economice din Uniunea Europeană, în special cele referitoare la procesul de ieşire a Marii Britanii din UE.
Similar Raportului anterior, nu sunt identificate riscuri sistemice severe.