Președintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), Bogdan Puşcaş, este de părere că Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) ar trebui să semene cu un magazin online, deoarece nu funcţionează la modul optim şi nu este util în cazul achiziţiilor rapide.
„Încercăm să decuplăm achiziţiile de valoare mică de SEAP, care, deşi a făcut paşi înainte, nu funcţionează aşa cum ne dorim. Cel puţin pe partea de achiziţii directe nu este foarte util în achiziţia rapidă, atunci când ai nevoie şi achiziţia care să-ţi servească scopului pentru care te-ai adresat operatorului economic SEAP. Ne-am dori foarte mult ca SEAP să facă parte din ANAP”, a spus Puşcaş, într-o conferință.
Pușcas spune că și catalogul electronic de achiziții are hibe și există suficient spațiu să fie îmbunătățit.
„Catalogul electronic cred că are suficiente resurse de îmbunătăţire. Ne-am dori să semene cu un magazin online, unde să fie şi fotografii, şi toate datele de contact, şi facilitate de autocorectare a preţului şi aducerea la zi a ofertelor. Au fost cazuri când unii agenţi căutau o ofertă şi descopereau că nu mai era activă de doi-trei ani pentru că cineva a uitat să o scoată”, a spus președintele ANAP.
În Uniunea Europeană multe țări au multiple platforme de tranzacţionare publică, în timp ce România este printre puţinele care are o singură astfel de platformă pentru achizițiile pe bani publici.
Puşcaş a anunțat, totodată, că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă şi o hotărâre pentru a simplifica procedurile de achiziţie publică.
”Vom aduce claritatea mult aşteptată de toată lumea şi vom modifica acele prevederi care şi-au dovedit ineficienţa în cei doi ani de la transpunerea directivelor europene”, a spus șeful ANAP.
Puşcaş a menționat că în noul text al ordonanșei se va preciza că sub 125 de milioane cheltuieli de capital ordonatorii principali de credite nu vor mai fi obligaţi să facă o strategie anuală de achiziţii publice. În plus va fi intodusă o prevedere privind reducerea numărului de contestaţii, prin introducerea unei cauţiuni pentru calea administrativă de atac, care va funcţiona ca un depozit pe care contestatarul va fi nevoit să îl constituie, care va sta la dispoziţia CNSC până la emiterea primei decizii.
Pentru achiziţiile foarte mici, sub 1.000 de euro, adică 4.500 de lei, nu va fi necesar decât un bon sau o chitanțăvă trebuie nimic decât un bon sau o chitanţă și să fie făcută dovada că a fost consultat cel puţin un operator economic. Pentru pragul aproximativ egal cu 60.000 pentru lucrări şi 100.000 de lei pentru bunuri şi servicii va trebui făcută dovada că cererea a fost trimisă către trei operatori.
Sistemul de achiziții publice a fost mereu contestat până în prezent. Se pare că nici ultima lege apărută anul trecut nu oferă transparența de care au nevoie competitorii din piața pentru a se inscrie la licitații putându-și evalua șansele corect. Chiar ieri premierul Viorica Dăncilă a adus în discuție o nouă modificare care poate nu ar fi necesară dacă derularea licitațiilor pentru achizițiile publice ar fi exact cum ca achizițiile on line, dar în care vânzătorul știe ce i se cere nu cumpărătorul cumpără de la cine vrea și ce vrea.
Comments are closed.