Guvernanții grăbesc achizițiile publice, dar întârzie cu transparența

Modalitatea și termenele în care vor fi soluționate contestațiile la licitațiile pe fonduri europene vor face obiectul discuțiilor de joi din Guvern, pe marginea Legii achiziţiilor publice, care va fi modificată, a declarat, luni, premierul Viorica Dăncilă.

„Schimbul de bune practici îl putem folosi şi este benefic. În modificarea legii achiziţiilor publice, pe care o vom face în şedinţa de guvern de joi, avem un capitol destinat acestui lucru. Am luat modelul german şi vom face acest lucru”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Aflată într-o vizită la Bacău împreună cu primul-ministru, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a spus că este necesară o prevedere legislativă potrivit căreia contestaţiile la licitaţiile cu fonduri europene să primească o soluţie în instanţă în maximum 6 luni.

„Acea propunere, pe care am făcut-o încă de când am venit comisar european, a înfiinţării unei secţii speciale pentru fonduri europene, care să se dea decizii în instanţă în maximum 6 luni de zile, după modelul polonez, ar fi fi binevenită ca schimbare legislativă. Avem în ţară foarte multe proiecte care au fost sau sunt în instanţă, s-au pierdut bani pentru că exerciţiul bugetar”, a explicat Corina Crețu, citată de AGERPRES.

Corina Creţu consideră că România nu a fost suficient pregătită să acceseze fonduri europene pentru proiecte de calitate încă din ianuarie 2007, când a aderat la UE.

„Eu cred că România nu a fost pregătită suficient pentru a accesa aceste fonduri europene cu proiecte de calitate încă de la 1 ianuarie 2007, atunci când a intrat în Uniunea Europeană. Avem foarte multe întârzieri acumulate de-a lungul anilor. Suntem pe teren tot timpul, venim şi tragem semnale de alarmă unde este cazul, tocmai pentru a ajuta. Avem experţi pe teren care ajută autorităţile locale, guvernele României, care, pentru noi, nu au culoare politică. Ne asigurăm că, în toate statele membre, aceşti bani şi această apartenenţă la Uniunea Europeană este maximizată şi este accelerată implementarea pe teren”, a spus Corina Creţu.

Premierul Viorica Dăncilă şi comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, au vizitat mai multe obiective realizate cu finanţare europeană din județul Bacău.

Articolul precedentStrategia națională pentru 5G posibil să fie finalizată până la finele anului
Articolul următorCe apreciază francezii și Guvernul României nu vede la Pilonul II

Comments are closed.