După o săptămană de declin, revenire la BVB. Cât va rezista?

După o perioadă prelungită de scăderi, a venit și rândul creșterilor pentru piața locală de capital, cotațiile de la Bursa de Valori București consemnând aprecieri destul de ample.

La închiderea sesiunii de marți, 22 mai, indicele BET a închis la 8.429 de puncte, cu un avans de 2,04%, indicele BET-XT crescând cu 1,79%, în timp ce indicele BET-NG, cel care are în componență acțiuni din sectorul energetic, a crescut cu 2,44%, la 708,56 puncte.

Cu singura excepție a emitentului Medlife (simbol M), restul constituenților indicelui BET, cel mai reprezentativ din piața locală de capital, au avut evoluții pozitive și/sau puternic pozitive. Spre exemplu, titlurile Transgaz (simbol TGN) au plusat cu 4,68% la 380,50 lei, cele ale Electrica, la 10,50 lei, au consemnat o creștere de 3,75%, în timp ce cotațiile Banca Transilvania au înregistrat o creștere de 3,40% la 2,43 lei pe acțiune.

Tabel constituenți ai indicelui BET, dinamica sesiunii din 22 mai 2018, sursa: tradingeconomics.com

Dacă în sesiunea precedentă, dinamica bursieră a fost negativă, continuându-și astfel tendința ultimelor săptămâni, sesiunea curentă a fost una de recuperare. Se prea poate ca, în lipsa apariției unor noi vești negative în privința sorții Pilonului II de pensii, investitorii cu apetit mai mare la risc să fi intrat, din nou, la cumpărare. Cu toate acestea, este încă prematur să ne gândim deja la un final al trendului descendent al ultimelor săptămâni, mai ales că volumele de tranzacționare au fost extrem de reduse: doar 21 de milioane de lei a fost valoarea rulajelor, aproape la jumătate față de sesiunea precedentă și mult sub media lunilor recente.

Cu alte cuvinte, am avut parte de o revenire pe volume mici, care trebuie tratată cu prudență mai ales în acest context plin de incertitudini.

Piețele internaționale, de asemenea, pe verde

Piețele vest-europene au închis sesiunea de tranzacționare în teritoriu pozitiv, cu indicele DAX30 din Germania pe plus cu 0,71%, la 13.169 de puncte, indicele paneuropean EuroStoxx600, pe plus cu 0,27%, în timp ce FTSE100 de la Londra a avansat cu 0,23%, la 7877 de puncte. Interesant a fost aspectul că piețele din Italia, supuse la presiuni ca urmare a situației politice de acolo, au consemnat o revenire, cu indicele milanez crescând cu peste o jumătate de procent, la 23.216 puncte.

O evoluție aparte au avut-o titlurile ce aparțin sectorului auto, ca urmare a declarației venite din partea Ministerului de Finanțe al Chinei pe tema reducerii taxelor de import pentru autoturisme și componente auto la 15%, față de nivelul actual de 25%. Spre exemplu, titlurile BMW au plusat cu peste 1,5%, la 78,70 de euro.

Articolul precedentVise de președinte ANAP: Sistemul de achizii publice să semene cu un magazin online
Articolul următorCare sunt categoriile de persoane scutite de impozitul pe cladiri, teren și mașină

Comments are closed.