Uniunea Europeană va ţine cont de specificul energetic al fiecărei ţări, iar România va avea libertatea să aleagă cum va atinge ţintele de mediu până în 2030, a scris, vineri, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.

„În Consiliul European s-a ajuns la acordul privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu minimum 55% până în 2030. Președintele României Klaus Iohannis a anunțat că România s-a asigurat ca interesele sale să fie acoperite, inclusiv prin menținerea deciziei asupra mixului energetic național și utilizarea gazului în procesul de tranziție.
Un alt aspect important este că Uniunea Europeană va ține cont de specificul energetic al fiecărei țări, iar România va avea libertatea să aleagă cum va atinge aceste ținte de mediu. Vom avea la dispoziție fonduri europene pentru a ajuta mai ales zonele miniere, dependente de cărbune, precum Valea Jiului. 30% din toate fondurile europene în următorii 7 ani vor fi folosite pentru proiecte care contribuie la reducerea emisiilor de carbon.
Obiectivul de reducere al emisiilor de carbon va fi atins de către statele UE în cel mai eficient mod posibil din punct de vedere al costurilor. Toate statele membre vor participa la acest efort, pe baza principiilor de echitate și solidaritate, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Noul obiectiv pentru 2030 trebuie atins într-un mod care să păstreze competitivitatea UE și să ia în considerare diferitele puncte de plecare ale statelor membre și circumstanțele naționale specifice și potențialul de reducere a emisiilor. Consiliul European recunoaște necesitatea de a asigura interconexiunile, securitatea energetică pentru toate statele membre, astfel încât energia să fie la un preț accesibil pentru toți cetățenii și pentru companii.”

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, principalele subiecte de pe agenda reuniunii vizând negocierile privind Cadrul Financiar Multianual 2021 – 2027 şi Planul european de redresare economică, dar şi agrearea unui nou obiectiv climatic pentru 2030. 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentCulisele statului paralel | Miza gazelor naturale. Ce potențial are Marea Neagră și de ce România încă mai depinde de gazele de la ruși
Articolul următorPatronatul IMM-urilor propune creşterea salariului minim brut pentru anul 2021 cu 70 de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau