Se pregătește o înăsprire dură a legislației în cazul mașinilor nefolosite și lăsate în spații publice. Proprietarii vor avea doar 5 zile la dispoziție pentru a-și lua mașina abandonată, iar la 10 de zile după ce a fost comunicată somația proprietarului, primăria va avea dreptul să vândă autoturismul sau să îl caseze.

 

Șapte parlamentari USR au depus, în procedură de urgență la Senat, un proiect care scurtează de la un an la șase luni perioada în care vehiculele abandonate pot sta în parcările publice. Inițiativa prevede includerea autoturismelor înmatriculate în străinătate în categoria „vehicule fără stăpân”, potrivit Mediafax.

Propunerea legislativă modifică Legea 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale.

Noțiunea de „vehicul fără stăpân” va fi definită astfel: „vehiculul de orice categorie, fără plăcuță de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, ori înmatriculat în străinătate, staționat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, de cel puțin 6 luni, al cărui proprietar sau deținător legal este necunoscut”, potrivit proiectului de lege.

Totodată, termenul de vehicul abandonat va fi definit, conform inițiativei legislative, ca: „vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin 6 luni, al cărui proprietar sau deținător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu corespunde circulației pe drumurile publice, conform rigorilor impuse de lege”.

În forma în vigoare a legii perioada în care un „vehicul fără stăpân” sau unul abandonat poate fi staționat pe domeniul public este de cel puțin un an.

De asemenea, proiectul introduce obligația de a prezenta dovada achitării taxelor auto, a amenzilor și dovada efectuării Inspecției Tehnice Periodice (ITP) de către proprietar sau deținătorul legal în termen de cinci zile de la primirea somației.

Articolul precedentIncertitudinea financiară cu privire la ROMATSA a luat sfârșit!
Articolul următorCe nu a rezolvat modificarea OUG 114. Dilema „Robor sau IRRC?” fără răspuns