Inflația și-a inversat tendința descendentă din ultima perioadă, este anunțul îngrijorător făcut vineri de guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Ne vom confrunta cu o creștere accelerată de prețuri și în acest an.

 

 

Veste proastă despre prețurile pe care le vor plăti românii în perioada următoare, venită tocmai de la Banca Națională.

Inflația și-a inversat trendul și direcția în care merge nu este una bună, spune guvernatorul BNR.

Rata inflației va continua să crească, avertizează BNR, până la 4,2% la sfârșitul anului, în decembrie 2019.

Inflația din România este printre cele mai mari din regiunea noastră, alături de cea din Ungaria, mai atrage atenția Mugur Isărescu.

BNR a majorat vineri la 4,2% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și estimează o inflație de 3,3% pentru 2020. BNR estima, în februarie 2019, o inflație de 3% pentru finalul acestui an, respectiv de 3,1% pentru 2020.

Rata anuală a inflației va continuă să se plaseze peste limită superioară a intervalului țintei pe parcursul anului 2019, pe fondul manifestării șocurilor de natură ofertei în prima parte a anului curent.

Ulterior, inflația se va repoziționa și menține în jumătatea superioară a intervalului țintei, ca urmare a epuizării efectelor acestor șocuri nefavorabile, dar și a persistențelor presiunilor inflaționiste de la nivelul inflației de bază.

Isărescu este una dintre personalitățile publice în care românii au cea mai mare încredere. Potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de Inscop Research, Klaus Iohannis, este personalitatea cu cel mai are grad de încredere (41%), urmat de Gabriela Firea (25,2%) și Mugur Isărescu pe locul trei (22,3%).

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut şi în aprilie, la 4,11%, după ce urcase în martie la 4,03%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În aprilie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,98%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,66%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 3,83%.

RAPORTUL ASUPRA INFLATIEI aici

Articolul precedentIndicele ROBOR. Două zile de stagnare
Articolul următorDacia, nou record în Europa. A ajuns la 4% cotă de piață