Legea le mai permite românilor să cumpere vechimea în muncă doar până la 1 septembrie. Cei care vor să facă acest lucru pot plăti contribuția pentru o perioadă cuprinsă între o lună și 6 ani.

În prezent, legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă. Românii care vor să-şi cumpere vechime în muncă mai pot face asta doar până în luna august 2023, potrivit OUG 163/2020,.

Pensia minimă ar însemna să fie cam 40% din salariul minim brut şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani, astfel încât să ajungă pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut.

„Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare.

Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sistem”, spunea, recent, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Conform noii legi, cumpărarea vechimii în muncă este permisă până la data de 1 septembrie 2023, dar există un proiect de act normativ care propune prelungirea acestui termen, până la 1 septembrie 2026, mai notează sursa citată.

Cât costă să cumperi vechimea în muncă

Odată cu majorarea salariului minim brut pe economie, contribuția a crescut la 750 de lei pe lună, adică la 9.000 de lei pe an.

Articolul precedentVirgil Popescu vrea accelerarea implementării energiei eoliene offshore: „Vrem să profităm din plin de toate oportunitățile”
Articolul următorRomânii au prins gustul mașinilor „verzi”.Motoarele diesel, în cădere liberă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau