Un program de tranzacționare scurtat la BVB. Partea a doua: ce spun investitorii de retail

Bursa de Valori București a anunțat recent modificarea programului de tranzacționare în sensul scurtării acesteia, cu începere de la 1 octombrie 2018.

Astfel, noul program de tranzacționare al pieței Regular va fi structurat după cum urmează:

09:45 – 10:00                                      Predeschidere

10:00                                                   Deschidere

10:00 – 17:45                                      Tranzacționare continuă

17:45 – 17:50                                      Preînchidere

17:50                                                   Închidere

17:50 – 18:00                                      Tranzacționare la închidere

18:00                                                   Închidere

Într-un material publicat recent, am luat „pulsul pieței”, adresând câteva întrebări mai multor participanți la piață, din categoria brokerilor. Acum a venit rândul unei alte categorii, cea a investitorilor de retail.

Ștefan Pleș, investitor atât în piața locală cât și în cele internaționale, este de părere că noul program de tranzacționare la BVB este o știre mai degrabă neutră, însă vine cu o propunere interesantă: „În acest context, aș dori totuși să menționez că există o zonă de nișă de care ar putea profita mai mulți investitori: mă refer la posibilitatea de a face tranzacții în afara BVB și în afara programului de tranzacționare al BVB (adică „over-the-counter”). Cu alte cuvinte, daca doresc sa cumpăr o anumita cantitate de acțiuni la SNP, să zicem, seara la ora 21:00, să am această posibilitate. Un astfel de serviciu este oferit pe alte piețe, nu știu însă în ce măsură Romania dispune de o masă critică necesară pentru un astfel de proiect. Totuși, este de luat in calcul așa ceva. În concluzie, nu cred ca este relevant sa ne suprapunem (cu piețele internaționale, n. red.) pe „orarul de tranzacționare“ cât pe zona de instrumente și servicii pe care celelalte piețe le oferă”.

Paul Maior, investitor pe piețele de capital și președinte Invest Club are o opinie contrară: „Ideea de bază e că scurtarea programului de tranzacționare, din absolut niciun punct de vedere nu consider că poate influența pozitiv creșterea lichidității la Bursa de Valori București, negativ însă este foarte posibil să o poată face deoarece unii investitori, având serviciul pana la ora 18 nu vor putea intra la tranzacționare, mai ales că la unele companii am auzit ca nici măcar nu este permis accesul pe platforme de tranzacționare. În afară de acest aspect, un dezavantaj major ar fi desincronizarea față de piețele vest-europene pe acele „capete ale sesiunii” de tranzacționare”.

„Această măsură este, probabil, una luata în urma înțelegerilor dintre BVB și Asociația Brokerilor, care vor și ei să stea mai puțin la job că să nu se plictisească în momentele când nu e activitate pe piața. Am auzit si explicații cum că brokerii vor avea astfel mai mult timp să promoveze și să aducă noi investitori în piață, ceea ce, trecând peste faptul ca e o aberație, nici măcar nu ar fi treaba brokerilor de a promova bursa. Asta va trebui sa facă BVB, prin strategii de marketing și investiții în educație. Practic, s-a luat o decizie pur românească și anume, în loc să se ocupe de investit în educație, strategii de marketing, pentru a atrage noi investitori (că tot ei declară ca vor 100.000 de investitori), tot ce au fost în stare să facă a fost să scurteze programul de tranzacționare. Clasic si pur romanesc, din păcate…”, a continuat Maior, pe același ton.ț

Însă, de asemenea, are o propunere: „Eu aș recomanda conducerii Bursei de Valori București să se orienteze din ce in ce mai mult spre educarea populației fiindcă, personal, în calitate de președinte al celui mai mare club de investitori din Romania, la fiecare eveniment pe care îl organizăm, observ un interes investițional din ce în ce mai mare, precum și mulți potențiali investitori noi care sunt dornici să intre în piață. Este adevărat că, momentan, investitorii instituționali susțin piața, însă acest lucru trebuie să se schimbe, românii trebuie să învețe că există alternativă la ținerea banilor în bancă pentru o dobândă infimă”.

Mircea Iliescu, investitor la Bursa de Valori București și blogger la BVBescu.ro, în ceea ce privește lichiditatea, spune că nu crede că vom putea observa o schimbare în piață: „Personal, nu cred că o creștere sau o scădere a lichidității depinde de durata programului de tranzacționare. De altfel, acesta lucru s-a văzut și în urmă cu câțiva ani, când s-a promovat cu surle și trâmbițe prelungirea programului, dar lichiditatea nu a crescut – așa cum se anticipa”.

Din punctul de vedere al creșterii lichidității, fondatorul BVBescu.ro mi-a oferit un punctaj: „Lichiditatea pieței va crește doar dacă:

  1. Se vor face eforturi pentru creșterea gradului de educație financiară la nivelul populației;
  2. Vom avea listări ale unor companii mari, solide, interesante (Bitdefender, Hidroelectrica, samd.), care ar putea sa atragă o parte din sumele economisite de români în depozitele bancare;
  3. Politicienii vor înceta sa se amestece în chestiuni precum funcționarea Pilonului II de pensii. Dacă, în schimb, se vor face demersuri ca procentul din contribuții sa crească, corelat cu listări ale unor companii interesante, vom avea aproape cu certitudine și o creștere a lichidității/a numărului de tranzacții zilnice”.

„Investitorii vin la Bursă dacă au o ofertă interesantă, diversă, care le poate aduce randamente superioare. Pentru a-i convinge să tranzacționeze la Bursa de Valori București, pe lângă partea de ofertare, va trebui ca guvernanții sa asigure o predictibilitate fiscală, masuri care sa genereze o creștere economică sănătoasă, să arate că sunt capabili să aibă și să aplice bune practici în zona de guvernare”, a completat Iliescu.

Piața este suficient de matură acum, consideră Mircea Iliescu, și poate să performeze bine chiar și în condițiile în care apare această desincronizare a programului de tranzacționare față de piețele internaționale: „În 2010, când am început eu sa investesc la Bursă, era de multe ori, frustrantă acea suprapunere prea scurtă ca durată cu piața din SUA. Erau vremuri volatile și, de multe ori, nu am beneficiat de momentum-ul de creștere din State. Dar, la fel de multe ori, am putut profita de închiderea timpurie a pieței locale, fapt care a limitat pierderile în zilele cu corecții semnificative. În prezent, cred ca piața din România este mult mai matură – dovadă și faptul că cele mai multe dintre știrile care impactează sesiunile de tranzacționare sunt țin mai degrabă de evenimente autohtone”.

O primă concluzie

Dacă este să fac un rezumat al celor două seturi de opinii (brokeri și clienți ai caselor de brokeraj), impresia generală este că, din punctul de vedere al lichidității, nu o să avem ocazia să vedem modificări de substanță, cel puțin în urma acestei prime inițiative. Dacă, însă, ea va fi urmată de altele asemănătoare, va deveni un aspect care va merita să fie discutat atunci în profunzime, mai ales din punctul de vedere al imaginii transmise de oficialii pieței de capital din România, care ar putea părea cam așa în ochii celor interesați: „Avem o piață excelentă, vă invităm să investiți / să vă listați la noi dar, știți, suntem nevoiți să scurtăm, din nou, durata sesiunii de tranzacționare”. În mod evident, nu va avea cum să fie de bun augur această poziționare.

„Brokerii nu aveau cum să fie bucuroși să lucreze până la o oră atât de înaintată. Din câte am înțeles, ei au fost primii care s-au bucurat de vestea scurtării programului de tranzacționare. Consideră că muncesc prea multe ore…” a tras linie, dur, Mircea Iliescu.

 

 

 

 

Articolul precedentREVISTA PRESEI – Prețul energiei pe piața spot a atins un nou record
Articolul următorRomânii care lucrează în UK vor contribui cu 36 miliarde euro la bugetul britanic

Comments are closed.