Societatea civilă reacționează cu privire la implementarea tehnologiei 5 G în România: de ce iniţiatorii proiectului nu au cerut puncte de vedere de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului?

 

Iniţiatorii strategiei implementării tehnologiilor 5G în România nu au cerut puncte de vedere de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului, deşi prima şi cea mai importantă problemă este cea reprezentată de afectarea sănătăţii şi a mediului natural, susţin reprezentanţii Asociaţiei Pro Consumatori, prezenţi la dezbaterea „5G – Tehnologie pentru Viitor”, organizată, joi, la Palatul Parlamentului.

„Înţelegem necesitatea şi utilitatea dezvoltării tehnologice, însă nu în detrimentul deteriorării unui mediu de viaţă sănătos şi echilibrat şi nici prin încălcarea legilor sau a Constituţiei. Înainte de toate este obligatorie respectarea întocmai a prevederilor constituţionale, legale şi de drept internaţional. În Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, la articolul 191, este stipulat Principiul precauţiei. Potrivit Comisiei Europene, principiul precauţiei poate fi invocat atunci când un fenomen, un produs sau un proces poate avea efecte periculoase, identificate printr-o evaluare ştiinţifică şi obiectivă, iar această evaluare nu permite determinarea cu suficientă certitudine a riscului. Pentru a fi în concordanţă cu prevederile Uniunii Europene, vă solicităm să aplicaţi principiul precauţiei, aşa cum au procedat şi alte state şi oraşe europene în privinţa tehnologiei 5G şi să opriţi orice demers în vederea realizării operabilităţii acestei tehnologii. O greşeală foarte gravă de procedură este că iniţiatorii strategiei implementării tehnologiilor 5G în România (incluzând infrastructura şi vânzarea de spectru suplimentar), nu au cerut puncte de vedere de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului, deşi prima şi cea mai importantă problemă este cea reprezentată de afectarea sănătăţii şi a mediului natural, cauzate de radiaţiile generate de sistemele 5G”, precizează organizaţia într-un comunicat transmis mass-media.

Potrivit sursei citate, „în ciuda faptului că multe studii ştiinţifice şi medicale arată că tehnologia 5G este nocivă sănătăţii şi invazivă, nu s-a făcut un studiu de impact asupra sănătăţii publice, nici în România şi niciunde în lume”.

„Întotdeauna, sănătatea oamenilor este mai importantă şi mai presus decât dezvoltarea tehnologică. Din acest motiv închidem fabrici dacă poluează prea mult, renunţăm la orice aparent „progres” dacă îmbolnăveşte populaţia etc. La fel trebuie procedat şi cu radiaţiile emise de sistemele 5G: dacă nu ne afectează sănătatea le folosim, iar dacă ne îmbolnăvesc, renunţăm la ele şi folosim alte soluţii pentru comunicaţii. Degeaba creăm un „internet al lucrurilor” dacă oamenii nu mai sunt în stare să beneficieze de el din cauza problemelor de sănătate”, precizează Asociaţia Pro Consumatori.

Reprezentanţii Asociaţiei subliniază că peste 10.000 de lucrări ştiinţifice de calitate (peer-reviewed) au arătat că radiaţiile din domeniul de frecvenţe folosite de tehnologia 5G afectează orice formă de viaţă, de la organisme simple la om, aceste referinţe fiind publicate, în timp, de mulţi oameni de ştiinţă oneşti, care nu au urmărit câştiguri personale din astfel de cercetări. „Citarea acestor studii a fost făcută colectiv de peste 26.000 de oameni de ştiinţă din comunitatea internaţională, în apelul lor împotriva sistemelor nocive 5G, adresat forurilor UE, CE si WHO, în ianuarie 2019. În schimb, industriile care promovează ca business sistemele 5G nu au niciun studiu care să arate că radiaţiile 5G nu periclitează viaţa organismelor vii. Practic, promotorii tehnologiei 5G nu au niciun rezultat pozitiv al efectelor acestor radiaţii asupra oamenilor”, menţionează comunicatul citat de Agerpres.

De asemenea, în viziunea ONG-ului, principiul precauţiei a fost invocat în mai multe apeluri internaţionale referitoare la dispozitivele 5G, semnate de un număr semnificativ de oameni, din diverse domenii. De exemplu, site-ul 5G Space Appeal (https://www.5gspaceappeal.org/) a primit, până în luna octombrie 2019, un număr total de 173.801 de semnături din 201 ţări şi teritorii, de la categorii de oameni care evaluează obiectiv impactul poluării electromagnetice asupra sănătăţii (4.498 oameni de ştiinţă, 6.553 de medici, 7.737 de ingineri, 9.459 de psihologi, psihoterapeuţi şi asistenţi sociali, 4.135 de asistente, 553 de farmacişti, 3.157 de arhitecţi şi constructori, 267 de persoane din domeniul biologiei construcţiilor, 329 de veterinari, 633 de apicultori), precum şi numeroase persoane cu alte profesii sau oameni care nu şi-au specificat profesia şi peste 1.857 de organizaţii.

Totodată, în România, zeci de mii de oameni au semnat două petiţii pentru a-şi exprima refuzul implementării sistemelor nocive 5G, documente disponibile pe website-urile Declic şi petitieonline.com.

„În baza motivelor expuse mai sus solicităm tuturor autorităţilor statului participante la această dezbatere, precum cele implicate în promovarea tehnologiilor 5G în România, sistarea oricărui demers cu privire la promovarea, licitarea sau vânzarea de spectru pentru tehnologiile 5G şi oprirea intrării pe piaţa românească a oricărui echipament electronic din categoria tehnologiilor 5G, care nu are standardele de siguranţă actualizate, care nu are realizate studii de impact, studii medicale şi studii de fezabilitate care să dovedească că aceste tehnologii sunt sigure din toate punctele de vedere menţionate mai sus. De asemenea, solicităm dezbateri publice oneste pe tema tehnologiilor 5G, o transparenţă deplină din partea autorităţilor şi a companiilor telecom implicate, inclusiv prin publicarea întregii documentaţii cu privire la tehnologiile 5G şi a avizelor, studiilor, condiţiilor şi rezultatelor măsurătorilor în zonele de testare a tehnologiilor 5G”, notează Asociaţia Pro Consumatori.

Reprezentanţii autorităţilor şi cei operatorilor şi furnizorilor de servicii IT&C participă, joi, la Palatul Parlamentului, la o dezbatere ce are ca temă implementarea tehnologiei 5G.

ANCOM a anunţat, la finele lunii octombrie, că licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G va fi organizată în prima jumătate a anului viitor, dacă se vor respecta unele condiţii, transpunerea setului de măsuri pe securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul de achitare a taxelor.

Guvernele SUA şi României, prin ambasadorii Hans Klemm şi George Maior, au semnat, în data de 20 august 2019, la Washington, un Memorandum de înţelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G, document care a fost clasificat, după momentul semnării.

Memorandumul a fost desecretizat la începutul lunii noiembrie şi, conform acestuia, furnizorii de reţele 5G trebuie să fie supuşi unei evaluări riguroase, iar protejarea reţelelor de comunicaţii de generaţie viitoare împotriva perturbării sau manipulării şi asigurarea vieţii private a libertăţilor individuale ale cetăţenilor sunt vitale.

Articolul precedentIndicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 2,99%
Articolul următorLeul pare să fi pierdut meciul cu Euro. Moneda unică europeană atinge noi valori record