Agenția S&P Global Ratings a reafirmat ratingul de credit BB+ al companiei Transgaz şi a revizuit perspectiva de la stabil la negativ, potrivit unui comunicat al companiei, publicat joi pe site-ul Bursei de Valori București (BVB) și citat de Agerpres.
„În data de 20 iunie 2018, S&P Global Ratings a publicat raportul privind revizuirea perspectivei operatorului Sistemului Naţional de Transport gaze naturale SNTGN Transgaz SA, de la stabil la negativ. În acelaşi timp, a afirmat ratingul de credit al companiei la BB +”, se menționează în comunicatul Transgaz.
Următoarele aspecte au stat la baza retrogradării operatorului Transgaz din partea agenției de evaluare:
- posibilitatea de diminuare a performanțelor financiare ale companiei pentru următorii doi ani, cu scăderea substanțială a raportului fonduri din activități operaționale/datorii la sub 30%;
- creșterea cheltuielilor de capital aferente fazei 1 a proiectului BRUA1 şi a scăderii indicatorului EBITDA;
- riscurile de execuție a proiectului BRUA1 și posibilele presiuni privind lichiditatea și incertitudini pe termen lung legate de poziția operațiunilor de transport de gaze, având în vedere modificările potențiale ale rutelor principale de transport de gaze din Europa Centrală și de Est dacă fluxul fizic al gazelor rusești prin Ucraina este înlocuit cu noi rute.
În ceea ce privește ratingul actual, S&P Global Ratings a estimat că „lichiditatea va rămâne adecvată, cadrul de reglementare va rămâne în mod rezonabil previzibil, cu o transparență suficientă a fluxurilor viitoare de numerar, iar compania va rămâne protejată de intervenția politică negativă legată de schimbările din mediul macroeconomic sau fiscal la nivel național.
În ședința de tranzacționare curentă, acțiunile Transgaz au scăzut cu 1,13% la 392,5 lei, consemnând astfel o performanță net inferioară raportat la cea a pieței locale de capital per ansamblu, unde indicele reprezentativ al Bursei de Valori București, BET, a scăzut cu doar 0,14% la 8.124 de puncte.
Compania este listată la Bursa de Valori București și are o capitalizare de 4,6 miliarde de lei (aproximativ 1 miliard de euro).
1 – BRUA (Bulgaria, România, Ungaria, Austria) înseamnă un proiect de interconectare a respectivelor țări cu gaze naturale. Conducta încearcă să diminueze dependența țării de energia rusească și să ofere un nou traseu de export pentru viitoarele exploatări ale gazelor naturale din Marea Neagră.
Comments are closed.