Transgaz, „jucător regional”, anunță 120 km de gazoduct în Moldova

Transgaz a preluat operatorul de transport gaze din Republica Moldova și intenționează să finalizeze conducta Ungheni-Chișinău, de 120 km.

Preluarea Vestmoldtransgaz de către compania din România a fost finalizată, joi, 6 septembrie, după ce în cursul după-amiezii, la Chişinău, documentele finale ale tranzacţiei au fost semnate de autorităţile din Republica Moldova şi reprezentanţi ai Eurotransgaz, societatea subsidiară a Transgaz în Republica Moldova.

Ceremonia de semnare a avut loc în prezenţa ministrului român al Economiei, Dănuţ Andruşcă, a ministrului Economiei şi Infrastructurii din Republica Moldova, Chiril Gaburici, şi a directorului general al Transgaz, Ion Sterian.

„Finalizarea cu succes a acestei etape este o reuşită, însă nu trebuie să ne culcăm pe o ureche: greul şi munca de-abia acum încep. Mă aştept ca Transgaz să-şi dedice atenţia şi energia pentru finalizarea, la termen, a gazoductului Ungheni-Chişinău, care reprezintă pasul următor în dezvoltarea strategică a Transgaz”, a declarant Dănuţ Andruşcă, într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Economiei.

Compania Vestmoldtransgaz a fost scoasă la privatizare de Guvernul Republicii Moldova, la un preț de 180 milioane lei moldovenești (circa 8,8 milioane euro) și cu condiția investirii a 93 de milioane de euro în urmatorii doi ani.

Filiala din Moldova a transportatorului român de gaze, Eurotransgaz SRL, a câștigat la sfârșitul lui februarie licitația pentru privatizarea Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz

La rândul său, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat că „finalizarea preluării Vestmoldtransgaz a avut loc conform calendarului convenit prin contract şi în acord cu deciziile acţionarilor noştri, exprimate în organele corporative ale societăţii”.

Acesta a arătat care sunt următorii pași pe care trebuie să îi parcurgă operatorul national de transport gaze, în relația cu partenerii din Republica Moldova.

„De acum încolo, Transgaz se concentrează să ducă la bun sfârşit proiectul gazoductului Ungheni-Chişinău, care presupune o conductă de aproximativ 120 kilometri, patru staţii de reglare-măsurare a presiunii gazelor naturale, un nod de măsurare gaze bidirecţional şi construcţia unui complex administrativ”, a menționat Sterian.

Articolul precedentEuro trece iar de pragul de 4,6 lei/euro
Articolul următorDaea: Mecanismele de luptă împotriva „monstrului PPA” sunt imperfecte

Comments are closed.