Amenințările Chinei cu noi tarife vamale pe importurile de gaze din SUA, în valoare de 60 de miliarde de dolari, vor crea schimbări în piața globală de energie, întrucât gazele naturale lichefiate americane fac parte lista de mărfuri pe care Beijingul le are în vizor, spun analiștii.
Inițiativa includerii GNL (gaze naturale lichefiate) a luat prin surprindere actorii din piață deoarece China s-a dovedit a fi reținută în privința includerii materiei prime amintite pe lista produselor cu creșteri de taxe vamale. Asta chiar în condițiile în care China consideră gazele naturale ca fiind parte a eforturilor sale de a lupta împotriva poluării atmosferei, un subiect sensibil din punct de vedere politic.
Însă lucrurile s-au schimbat din momentul în care tensiunile comerciale cu SUA au escaladat în mod dramatic în ultimele săptămâni și au început deja să apară semne de întrebare dacă nu cumva această mișcare a Beijingului va afecta exporturile de gaze americane. SUA este cel mai important producător mondial de gaze naturale și este un exportator majoritar de GNL.
Dacă va fi implementat un tarif vamal pentru GNL „ar însemna o lovitură gravă pentru industria gazelor din Statele Unite și pentru” dominația energetică „a președintelui Trump”, a declarat Hugo Brennan, analist la compania de consultanță Verisk Maplecroft, citat de CNBC.
„Prognozele privind cererea de gaze a Chinei stau la baza construirii unei serii de terminale de export de GNL situate de-a lungul coastei de est a Americii, aliniindu-se astfel la efortul administrației Trump de a transforma SUA într-o superputere energetică. Însă, o parte din aceste proiecte nu își vor mai găsi finanțare în cazul în care China va merge mai departe și va ridica bariere tarifare pentru GNL importat din SUA „, a scris Brennan într-o notă.
China a fost cel de-al doilea importator mondial de GNL anul trecut. Se așteaptă ca țara să devină cel mai important importator mondial al combustibilului super-răcit în anul viitor, a declarat Agenția Internațională pentru Energie în iunie. Anul trecut, aproximativ 15% din exporturile de GNL din S.U.A. s-au dus în China.
Situația actuală reprezintă o schimbare bruscă față de cea de la începutul acestui an, când Beijingul a oferit să importe mai multă energie din SUA pentru a contribui astfel la reducerea deficitului comercial masiv pe relația cu Statele Unite.
Acum, acest lucru „pare a fi o perspectivă îndepărtată, având în vedere că discuțiile la nivel înalt au ajuns să fie practic înghețate pe fundalul amenințărilor și contra-amenințărilor”, a mai spus Brennan.
Cu toate acestea, există analiști care aduc contraargumente, citând faptul că boom-ul exportului de gaze americane este ceva ce nu poate fi oprit, cu sau fără cererea din China.
În prezent, majoritatea exporturilor de GNL din SUA sunt asigurate prin contacte pe termen lung, deci impactul va fi destul de limitat până la expirarea acestor contracte. Cu toate acestea, piața spot de LNG – care a crescut constant – va fi afectată. De asemenea, ar putea fi afectate negocierile pentru contracte pe termen lung.
Câștigători și pierzători
„Un tarif de import de 25%, pe fondul unei retorici puternice a guvernului față de importurile de energie din SUA, va determina eliminarea gazelor americane din piața profitabilă din China”, au declarat analistii de la Fitch Solutions Macro Research.
Brennan a reiterat acest sentiment, scriind în nota sa că „dinamica geopolitică va submina oferta exportatorilor americani de a deveni furnizori majori de gaze către China”.
Într-adevăr, clienții din China au anunțat compania de informații energetice Platts că întreprinderile vor fi descurajate să comande GNL pe termen scurt deoarece tarifele vor împinge prețurile la un nivel care este peste ceea ce își pot permite.
Fitch Solutions a declarat că se așteaptă ca principalii jucători de LNG, cum ar fi Shell, Total și Trafigura, să fie cei mai afectați deoarece se aprovizionează din SUAa înainte de a vinde cantitate de energie pe piețe unde cererea și prețurile se află la cote înalte.
Miercuri, datele oficiale din China au arătat că importurile de GNL din SUA au scăzut, în iulie, la cel mai redus nivel din ultimul an, conform datelor furnizate de Reuters.
Comments are closed.