Guvernul României nu a consultat Banca Centrală Europeană (BCE) cu privire la noile taxe introduse peste noapte în sistemul bancar.
Cu toate astea BCE analizează dacă va emite sau nu un aviz pe această temă.
Banca Centrală Europeană (BCE) analizează în prezent prevederile OUG nr. 114/2018 referitoare la taxa pe activele financiare datorată de anul acesta de băncile din România dacă media trimestrială a indicelui ROBOR depășește pragul de 2%, potrivit unor surse apropiate situației, citate de Profit.ro.
BCE urmează să decidă dacă va publica un aviz asupra noii taxe, în condițiile în care Guvernul de la București nu i-a înaintat o solicitare în acest sens înainte de adoptarea OUG, așa cum prevede legislația UE.
Banca Centrală Europeană este banca centrală a celor 19 țări din Uniunea Europeană care au adoptat euro.
Principala atribuție a BCE, instituție oficială a UE, este menținerea stabilității prețurilor în zona euro și astfel, conservarea puterii de cumpărare a monedei unice.
Taxa pe lăcomie, criticată dur de guvernatorul BNR
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a atacat dur săptămâna trecută Ordonanța Teodorovici, în special măsură privind instituirea unei taxe pentru bănci, așa numită „taxa pe lăcomie”.
Mugur Isărescu a precizat că o echipă a Băncii Centrale a efectuat un studiu de impact în urmă căruia au rezultat pierderi de miliarde de euro generate de taxa pe lăcomie.
Isărescu a criticat Ministerul de Finanțe că nu a discutat cu industria bancară înainte de a luă această decizie și precizează că există numeroase nelămuriri cu privire la aplicabilitatea taxei. Chiar și BNR, spune el, are dificultăți în a înțelege ordonanța.
„Trebuie să discuți cu industria bancară, nu la final de an, în prag de Crăciun, vii cu o astfel de bombă. Asta e principală nemulțumire (a industriei bancare-n.red), cred că Ministerul de Finanțe va discută cu reprezentanții ei. Au și ei nelămuriri despre cum se aplică taxa.
Și noi avem dificultăți în a înțelege această ordonanța. O asemenea OUG trebuia prezentată întâi în Comitetul Național de Stabilitate Macroeconomică. Probabil vom cere să facem o ședința extraordinară a Comitetului. Flexibilitatea politicii monetare va fi afectată, ceea ce nu va ajută Guvernul”, a declarat, marți, Mugur Isărescu.