Majoritatea românilor care preferă produse de larg consum autohtone ar plăti cu 30% mai mult pentru acestea, conform unui studiu.
Obiceiurile de cumpărare a produselor de larg consum, mărcile preferate ale românilor și nivelul de promovare a produselor românești, au făcut obiectul unui studiu realizat de compania de cercetare și consultanță MKOR Consulting.
Cât cheltuiesc românii la cumpărături
Cercetarea realizată în luna octombrie 2018, arată că 82% dintre români cumpără produse de larg consum cel puțin o dată pe săptămână, cheltuind în medie 1.010 lei lunar pentru produsele alimentare, cele de îngrijire personală și curățenie.
Ce conține coșul de cumpărături al românilor
96% dintre consumatori includ în coșul lor produse alimentare, de curățenie și de îngrijire personală românești.
Astfel, la finalul unei luni obișnuite, aproximativ 81% dintre toate produsele alimentare și peste 40% dintre articolele de îngrijire personală și de curățenie pe care le cumpără românii sunt produse în România.
Produsele locale versus cele de import
Aproape 5 din 10 persoane care preferă produsele românești le aleg pe acestea în primul rând pentru a susține companiile românești. Pe lângă sentimentul de patriotism, 43% le apreciază pentru calitatea lor, iar 39% le consideră mai naturale comparativ cu cele din import.
În oglindă, cei mai mulți dintre cei care preferă produsele din import le aleg în primul rând pentru că au prețuri mai bune (49% dintre cei care aleg produsele din import) și sunt de calitate superioară (33%) comparativ cu cele made in Romania.
Rezultatele cercetării arată că mai mult de 3 din 4 persoane care aleg frecvent produsele românești sunt dispuse să plătească, în medie, cu aproape 30% în plus, pentru ele.
Studiul „Preferința pentru Produse Românești” a fost realizat de MKOR Consulting în perioada septembrie-octombrie 2018, pe un eșantion de 1.067 respondenți cu vârste cuprinse între 18-54 ani, reprezentativ național pe criterii de gen, vârstă și distribuție regională.
Cercetarea „vine în contextul anului Centenar, un prilej pentru antreprenorii din România să reflecteze asupra schimbărilor din ultimii 100 de ani”, se arată într-un comunicat al companiei de consultanță.