Cu ocazia ședinței solemne de guvern organizată de Viorica Dăncilă în Sala Unirii din Cetatea Carolina, premierul a anunțat mai multe măsuri electorale în educație, construcții și nu numai.

Astfel, angajatii din constructii vor avea un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, a anuntat joi premierul Viorica Dancila. În plus, se dorește eliminarea taxelor pe munca pentru angajator, iar pentru angajat vor fi stabilile astfel incat salariul minim net lunar sa depaseasca echivalentul in lei a 500 de euro.

Salariu minim de 3.000 lei în construcții

„Vom aproba prin memorandumuri doua acorduri in domenii prioritare pentru Romania, Constructii si Educatie, pe care le vom semna cu sindicatele si patronatele imediat dupa aceasta sedinta solemna.

Acordul in domeniul constructiilor: Vom declara acest sector prioritar si de importanta nationala pentru economia romaneasca pentru urmatorii 10 ani. Pentru sectorul constructiilor vom stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, vom elimina taxele pe munca pentru angajator, iar pentru angajat le vom stabili astfel incat salariul minim net lunar sa depaseasca echivalentul in lei a 500 de euro. Vom introduce si alte masuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru in acest sector”, a anuntat Dancila.

Totodata, premierul a spus ca se va infiinta un fond de garantare pentru constructii cu participarea statului in procent de 80% si a firmelor de constructii cu 20%.

Cadrele didactice vor primi, anual, doua salarii brute in plus

In ceea ce priveste domeniul Educatiei, Dancila a anuntat ca, anual, cadrele didactice vor primi doua salarii brute pentru dezvoltarea personala si materiale didactice iar bugetul ministerului va crește la 6% din PIB (în prezent este 4,1%, cel mai mic din UE).

Totodata, cadrele didactice care se titularizeaza in mediul rural vor beneficia de o prima de instalare in cuantum de trei salarii medii brute pe economie.

„Prin acordul intre Guvernul Romaniei si federatiile sindicale reprezentative din invatamant ne angajam sa luam masuri de sprijinire a Educatiei, in concordanta cu rolul prioritar al acestui domeniu prevazut in programul de guvernare. Avem in vedere cresterea sumelor destinate finantarii Educatiei cu cel putin 15% anual fata de bugetul anului precedent.

Vor fi acordate doua salarii brute pe an pentru dezvoltarea personala si materiale didactice, acordarea unei sume de pana la cinci mii de euro pentru achizitia si modernizarea unei locuinte pentru personalul didactic din mediul rural.

Va fi acordata o prima de instalare in cuantum de trei salarii medii brute pe economie pentru personalul didactic care se titularizeaza in mediul rural. Cadrelor didactice cu o vechime de minimum 30 de ani li se vor acorda la pensionare sase salarii medii brute pe economie”, a completat lista promisiunilor, Dancila.

Guvernul de împrumută de la copii

Tot în şedinţa solemnă de Guvern de joi, de la Alba Iulia, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că, se va institui un mecanism de economisire pentru copii – Contul de economii Junior Centenar, iar statul va deschide la Trezorerie, pentru fiecare copil sub 18 ani, un cont în care părinţii pot depune bani. Statul contribuie cu o primă anuală, în 2019 ea urmând să fie în valoare de 600 de lei anual pentru suma minimă de 1.200 de lei depusă anual.

„Instituim astăzi un mecanism de economisire pentru copii – Contul de economii Junior Centenar – care să faciliteze accesul la educaţie şi să acopere lipsa de venituri. Toţi copiii din România vor fi incluşi, până la vârsta de 18 ani, într-un mecanism activ de economisire. Concret, statul va deschide la Trezorerie, pentru fiecare copil în vârstă de până la 18 ani, un cont special de economisire. În acest cont, părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului pot depune bani, iar statul contribuie cu o primă anuală. Astfel, începând cu 2019, pentru o sumă minimă de 1.200 de lei depusă anual de părinte sau, în cazul copiilor din sistemul de protecţie socială, de stat, în contul special de economisire, statul contribuie cu o primă de 600 de lei anual”, a afirmat premierul Dăncilă.

Ea a spus că banii economisiţi prin acest instrument pot fi retraşi după împlinirea vârstei de 18 ani pentru finanţarea studiilor universitare sau pentru a acoperi, la momentul respectiv, lipsa de venituri.

„Banii astfel economisiţi nu se impozitează şi primesc de la buget o dobândă anuală de 3%, dobândă stimulativă şi constantă”, a mai spus Dăncilă.

Un pas spre mercurialul din piețele socialiste

O altă noutate este că Guvernul Dăncilă reînvie comerțul comunist centralizat: Ministerul Agriculturii va vinde cereale, semințe, furaje și tutun printr-o nouă firmă de stat

Guvernul a adoptat azi, în ședința solemnă de la Alba Iulie, o hotărâre prin care înființează o nouă firmă de Stat, numită Societatea Națională “Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A, potrivit ordinii de zi a Executivului. Noua firmă, la care acționar va fi Ministerul Agriculturii.

Inițiativa guvernului vine pe fondul întoarcerii accentuate către o economie tot mai etatizată: de la înființarea de către Primăria București a 22 de firme și până la apariția Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, care își propune să înființeze companii controlate de stat.

”Scopul Societății este de a realiza un mecanism comercial funcțional capabil să ducă la valorificarea superioară a resurselor și producției agricole naționale”, se arată în proiectul HG-ului discutat de guvern, iar obiectul principal de activitate al Societății este 4621 „Comerț cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat”.

Deocamdată nu e clar cum va acționa compania, dar informațiile din proiectul de HG arată că va deveni un jucător pe piața agro-alimentară, la concurență cu companiile private din domeniu.

Capitalul social al firmei este deținut integral de stat, drepturile și obligațiile ce decurg din calitatea de acționar al statului fiind exercitate de Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Capitalul social inițial al Societății este de 100.000 lei și este format din aport în numerar. Capitalul social vărsat, la data constituirii, este format din aport in numerar în cuantum de 30.000 lei. Diferența de aport în numerar se varsă în termen de maxim un an de la înregistrarea societății.

Firma are sediul social situat în municipiul București, sector 1, Bd. Mărăști, nr.61, camera 326, imobil aflat în proprietatea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu- Șișești”.

Articolul precedentStudiu: „Plătim un preț cu 30% mai mare, dar produsul să fie românesc”
Articolul următorMarile provocări ale anului 2019. Încotro se îndreaptă mediul de afaceri