Acţionariatul Transgaz, în care statul este majoritar, a respins, marţi, planul de investiţii al companiei pentru perioada 2018-2027, în valoare de 1,9 miliarde de euro, potrivit unui raport trimis Bursei de Valori Bucureşti.
Acţionarii au respins planul de investiţii pe motiv că nu au suficiente informaţii despre efortul financiar necesar pentru mentenanţa, modernizarea şi dezvoltarea reţelei de transport pe teritoriul ţării şi nici despre investiţiile necesare pentru realizarea angajamentelor luate în faţa Comisiei Europene.
Cea mai importantă investiţie în planul pe următorul deceniu este în gazoductul BRUA, interconectorul Bulgaria – România – Ungaria – Austria, faza 1 – în valoare de 478,6 milioane de euro, faza 2 – care va necesita 68,8 de milioane de euro, urmată de faza 3 – în valoare de 530 de milioane de euro.
Un alt proiecte important este dezvoltarea, pe teritoriul României, a coridorului sudic de transport, pentru preluarea gazelor de la ţărmul Mării Negre, unde vor merge 360 de milioane de euro.
Totodată, interconectarea cu Ucraina va costa 125 de milioane de euro, iar cea cu Serbia – 42 de milioane de euro.
Potrivit unei analize zf.ro, de la mijlocul lunii trecute, doar 40% din capacitatea necesară pentru construcţia BRUA II, gazoductul care ar lua gazul din Marea Neagră să-l ducă la graniţa cu Ungaria, este rezervată. Pe datele de acum, testele economice sunt negative şi pentru transportatorul de gaz român Transgaz şi pentru cel ungar FGSZ, parte a grupului MOL
În aceste condiţii, evalua publicaţia, capacitatea suplimentară nu se construieşte. La momentul februarie 2019, nicio companie implicată în activităţi de explorare şi producţie în Marea Neagră nu a anunţat oficial că va merge până la capăt cu investiţiile, o piedică în luarea deciziilor fiind chiar schimbările legislative din ultima perioadă.