Standard & Poor’s menține ratingul României, dar îl condiționează de lupta anticorupție

Agenția de rating Standard & Poor’s s-a lăsat convinsă de argumentele Guvernului de la București și nu a scăzut ratingul de țară al României, dar pune condiții stricte pentru puterea de la București.

 

Standard & Poor’s, cea mai mare agenţie de rating a riscului de credit din lume, a păstrat ratingul de ţară al României la BBB-,  cu perspectivă stabilă, ultima treaptă din gradul recomandat pentru investiţii.

În comunicatul agenției sunt enumerate însă și condițiile în care această perspectivă ar putea fi reconsiderată și este menționată inclusiv lupta anticorupție și modificarea legilor justiției.

Agenţia a amânat în prima fază, la 1 martie, luarea unei decizii privind perspectiva de rating a României, ca urmare a unei solicitări a Guvernului de la Bucureşti care ar fi promis renunţarea la unele măsuri prevăzute de controversata ordonanţă a lăcomiei.

Credem că guvernul român va solicita o reacție din partea unor acționari interni importanți și va revizui prevederi-cheie din ordonanța de urgență 114. În opinia noastră, un astfel de pas este de natură să limiteze efectele negative asupra eficienței politicii monetare și să ajute la recăpătarea încrederii asupra perspectivelor de creștere a economiei pe termen mediu”, arată agenția de rating într-un comunicat citat de digi24.ro.

Am putea scădea ratingul în următoarele 12-24 luni, dacă aşteptata modificare a politicilor va fi insuficientă pentru a evita o încetinire pronunțată a economiei, ceea ce ar duce, la rândul său, la obţinerea unor venituri fiscale mai scăzute, la creşterea datoriei şi la creșteri semnificative ale dobânzii. În cazul în care flexibilitatea politicii monetare a României se va diminua, de exemplu, ca urmare a noii taxe pentru sectorul bancar, s-ar crea, de asemenea, o presiune asupra ratingului”, avertizează S&P.

Agenția are și o serie de comentarii critice.

„Până acum, politicile guvernului actual sunt predominant pe termen scurt, concentrând resursele fiscale disponibile pe creșterea salariilor și pensiilor. Inițiativele pentru o reformă structurală lipsesc, în detrimentul unei rețele de infrastructură precare și a unui sistemului de învățământ subperformant. În plus, România continuă să sufere din cauza corupției, deși
Direcția Națională Anticorupție a făcut progrese în ultimii ani. Controversatele reforme din justiție care ar putea slăbi incriminările pentru corupție și interferența politică asupra  instituțiilor independente riscă să slăbească statul de drept și să diminueze mecanismele de control”, arată S&P

Și Ministerul Finanțelor a anunțat vineri că agenția de rating Standard & Poor’s reconfirmă rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva stabilă.

„Decizia agenției de rating S&P de a menține perspectiva stabilă a României este una corectă, care recunoaște și confirmă realitatea economică actuală a României. Această decizie reflectă atât disponibilitatea Guvernului României pentru dialog cât și viabilitatea măsurilor fiscal bugetare adoptate”, precizează Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Printre punctele forte ale României care au stat la baza deciziei agenției de rating sunt evidențiate nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe în comparație cu majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene și menținerea perspectivelor de creștere economică.

Articolul precedentȘeful unui gigant auto, salariu de 276 de ori mai mare decât al angajaților săi
Articolul următorUna caldă, alta rece de la Standard & Poor’s: economia României va încetini în 2019