Anul 2019 a început prost pentru sectorul construcțiilor, un indicator destul de direct al evoluțiilor din mediul economic.

 

 

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 4,9% în luna ianuarie a acestui an faţă de luna corespunzătoare a anului precedent însă faţă de decembrie 2018 declinul lucrărilor de construcţii a fost de 66,4%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate vineri.

Scăderea semnificativă a lucrărilor de construcţii în ianuarie faţă de decembrie a fost generată de declinul lucrărilor de reparaţii capitale cu 78,4%, al lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente cu 76% şi al lucrărilor de construcţii noi cu 59,7%.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la construcţiile inginereşti cu 74,9%, clădirile rezidenţiale cu 56,9% şi la clădirile nerezidenţiale cu 56,5%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 5,1%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi cu 16,8%.

Scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 16,8% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 3,5%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor a crescut la clădirile nerezidenţiale cu 20% şi la clădirile rezidenţiale cu 14,3%. Construcţiile inginereşti au scăzut cu 1,6%.

Comparativ cu ianuarie 2018, s-au înregistrat scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 13,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 4%. Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 10%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 10,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 9%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 10,1%.

Ca serie ajustată, în ianuarie 2019 faţă de luna similară a anului trecut, lucrările de construcţii au înregistrat un declin de 8,3%.
Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 11,8% şi la lucrările de construcţii noi cu 7,2%. În creştere au fost lucrările de reparaţii capitale, care s-au majorat cu 9,7%.

Pe obiecte de construcţii, s-au consemnat scăderi la construcţiile inginereşti cu 12,4% şi la clădirile nerezidenţiale cu 10,3%. Crestere s-a înregistrat la cladirile rezidenţiale, cu 7,2%.

Articolul precedentPetre Daea, test major pentru România la Bruxelles
Articolul următorVânzările de motociletele au tras în sus afacerile din industria auto