Petre Daea, ministrul român care s-a remarcat prin numărul mare de exprimări bizare, inclusiv în întâlniri externe, va conduce lucrările reuniunii Consiliului Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit) de la Bruxelles.

 

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, va conduce luni, 18 martie 2019, lucrările reuniunii Consiliului Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit) de la Bruxelles, al doilea Consiliu prezidat de România de la preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

La începutul anului, Petre Daea a prezentat în Comisia de Pescuit a Parlamentului European priorităţile preşedinţiei României, iar declaraţia privind cormoranii i-a făcut să râdă pe colegii europeni.

Asaltat de europarlamentari cu întrebări, ministrul Petre Daea a făcut o serie de declaraţii năucitoare. „Dar ce loc nu e plăcut în România! Bravo! Am intrat în sală cu un succes formidabil, bravo!, extrem de important, dar atât de necesar şi atât de util pentru noi toţi. Aveţi să ştiţi, vă spun aici, un moment deosebit de important prin prezenţa subsemnatului în acest consiliu, bravo! A se vedea populaţia de cormorani. Cormoranii în România fac baie în piscine, nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât. Vă mulţumesc pentru întrebări! Bravo!“, a spus, printre altele, Daea. Ministrul a făcut şi o comparaţie cel puţin originală: „Înţeleg furtuna Brexit-ului, dar şi furtuna pescarului“.

Daea își face încălzirea la Bruxelles

Petre Daea se află deja la Bruxelles, unde participă la întâlniri cu reprezentanţii Secretariatului General al Consiliului, în vederea pregătirii lucrărilor Consiliului din 18 martie 2019.

În cadrul Consiliului vor avea loc informări cu privire la rezultatele Congresului pe tema ‘Planuri strategice ale PAC – Explorarea unor programe ecoclimatice’ şi decizia camerei tehnice de apel a Oficiului European de Brevete privind posibilitatea de a breveta rezultatele obţinute prin metode clasice de îmbunătăţire a plantelor şi rezultatele atelierelor organizate de Grupul operativ al Comisiei privind apa şi agricultură.

Principalele teme aflate pe agenda Consiliului se referă la Pachetul de reformă a PAC post 2020 (Regulamentul privind planurile strategice în domeniul PAC, Regulamentul orizontal, Regulamentul privind Organizarea Comună a Pieţelor produselor agricole – OCP) şi bioeconomia.

„V-a intrat cormoranul în cap? Înseamnă că a avut loc”

Petre Daea a fost întrebat de Florin Roman, deputat PNL, în cadrul comisiei buget-finanțe din Parlament, unde sunt banii pentru cormorani. “Am înţeles din programe că sunt şi aveţi finanţare, dar nimic despre cormorani. Domnule ministru unde sunt banii?”, a întrebat deputatul PNL.

Petre Daea i-a răspuns deputatului pe un ton ridicat şi iritat, totodată, gesticulând din deget: “Nu. Nu. Nu dăm bani pentru cormorani, să ştiţi, vă spune ministrul Daea. V-a intrat cormoranul în cap? Înseamnă că a avut loc.”

Deputatul PNL a replicat: “Dumneavoastră v-a intrat sau v-a ieşit? Vorbiţi despre cormorani”. El i-a cerut ministrului să nu ţipe şi să nu mai dea din deget, pentru că “numai Ceauşescu dădea cu degetul”.

“Vorbesc despre ceea ce trebuie în ţara aceasta, vă spun eu exact ca să înţelegeţi. Dau din deget ca să înţelegeţi dumneavoastră. Este o problemă extrem de importantă. România, românii mănâncă astăzi mai puţin peşte din suprafaţă decât cormoranii. Iar dumneavoastră, aici, aveţi un mare rol ca parlamentari, pentru că există în Parlamentul României o modificare a anexei. Ascultaţi-mă că o rezolv eu. E bine să o ştiţi pentru a putea gestiona votul dumneavoastră în Parlament. Este duşmanul numărul 1 al pisciculturii. Reţineţi, România şi înainte şi după 1989 ar trebui să aibă politică de stat pentru dezvoltarea pisciculturii în domeniu, iar dumneavoastră nu intraţi în peiorativ. Nu stăpâniţi fenomenul”, a replicat ministrul Petre Daea, adăugând că arată cu degetul către cormorani, nu către deputaţi.

Articolul precedentPropunere: RCA să fie eliberat pe numele şoferului, nu al proprietarului
Articolul următorScădere dramatică în construcții. Ce anunță declinul șocant din 2019