Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului FNS ”Pro.Asist” organizează, marţi, protest la Ministerul Muncii, sindicaliştii reclamând că majorarea salariilor de bază cu 5% din ianuarie a dus la diminuarea venitului net în loc să-l crească.

”Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului FNS Pro.Asist, federaţie reprezentativă pentru sectorul de activitate „Asistenţă Socială”, declanşează acţiunile de protest privind salarizarea personalului din asistenţă socială ca urmare a lipsei de reacţie a guvernanţilor! Marţi, 20 februarie 2024, ora 10, în faţa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale membrii Federaţiei FNS PRO.SIST îşi exprimă nemulţumirea faţă de politica salarială a guvernanţilor privind salariaţii din asistenţă socială”, au transmis sindicaliştii într-un comunicat de presă.

”70% din salariaţii sistemului de asistenţă socială, indiferent de vechime, erau încadraţi în decembrie 2023 cu salariul minim garantat în plată, în ianuarie 2024, prin majorarea salariului de bază cu 5%, au pierdut din facilităţile fiscale, astfel că venitul lor net (în mână) a fost între -60 lei şi +80 lei, mai bine de jumătate „beneficiind” de diminuare în loc de majorare”, au transmis sindicaliştii.

Aceştia afirmă, de asemenea, că, pentru al 3-lea an consecutiv, nu se aplică Legea salarizării nr. 153/2017, iar inflaţia de 14,5% este suportată cu greu de salariaţii care sunt la limita sărăciei.

”Cerem aplicarea legii salarizării în integralitatea ei cu celeritate, pentru că, doar aplicarea articolului 12 din Legea 153/2017 respectiv, calcularea coeficienţilor din grilele de salarizare la salariul minim acordat în prezent ar aduce echitate, ar duce la dispariţia discriminărilor şi discrepanţelor majore între salariile din întreg sistemul bugetar şi în special în sistemul de asistenţă socială unde asistenţii maternali profesionişti, asistenţii personali care îngrijesc persoane cu handicap grav, părintele social, îngrijitorii şi personalul de îngrijire a beneficiarilor servicii sociale, au pierdut gradaţia de vechime, fiind inclusă în salariul minim garantat în plată”, au mai transmis sindicaliştii.

 ”Aşa cum se ştie, anual, prin Ordonanţele trenuleţ, sporurile salariaţilor din sistemul bugetar şi implicit din asistenţă socială s-au plafonat la cuantumul avut la luna decembrie 2018 acest lucru nefiind normal şi corect faţă de condiţiile de muncă pentru care salariaţii primesc aceste sporuri. Salariaţii din asistenţă socială lucrează peste norma de lucru asigurând activitatea cu un deficit de personal de 30%, ajungând la epuizare, fizică şi psihică nici fără a fi remuneraţi conform condiţiilor de muncă în care-şi desfăşoară activitatea! Se ştie, condiţiile de muncă din asistenţă socială sunt vătămătoare şi deosebit de periculoase, risc sau stres şi sunt recunoscute prin legile promulgate în acest sens, iar guvernanţii le plafonează la un cuantum avut acum 6 ani! De asemenea, federaţia noastră a sesizat de foarte multe ori, că nu există aplicare unitară între salariaţii sistemului care ocupă aceeaşi funcţie şi lucrează în aceleaşi condiţii, a procentului de sporuri la care au dreptul. Aplicarea este diferită de la judeţ la judeţ funcţie de disponibilitatea conducătorilor consiliilor judeţene”, se mai arată în comunicatul de presă.

 ”Federaţia FNS PRO.ASIST a atras atenţia prin toate mijloacele că, interzicerea angajărilor în sistemul de asistenţă socială coroborat cu desfiinţarea posturilor vacante duce la imposibilitatea asigurării continuităţii serviciilor sociale. Recomandările şi măsurile lăsate de instituţiile care au efectuat controale în anul 2023 la furnizorii publici de servicii sociale, au vizat angajarea de personal şi din acest motiv considerăm imperios necesară deblocarea angajărilor şi în sistemul de asistenţă socială în cel mai scurt timp”, au mai transmis sindicaliştii.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentSalariile cresc în statistici, însă puterea de cumpărare continuă să scadă. Ce spun românii despre nivelul de trai
Articolul următorBNR: Plafonarea adaosului comercial pentru produse alimentare a avut o mare contribuţie la reducerea inflaţiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau