Cei mai mulți dintre români consideră că în conflictele cu administrația publică, trebuie aplicată medierea înainte de a ajunge la tribunal.
76% din cetățenii întrebați consideră că medierea este cea mai bună metodă pentru soluționarea eficientă a litigiilor dintre ei și administrația publică, arată rezultatele unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP), Asociația Municipiilor (AMR), Asociația Pro Medierea (APM), și Asociația Profesională a Mediatorilor din România (APMR).
De asemenea, 86% dintre subiecți consideră că medierea ar trebui să existe ca posibilitate de soluționare al litigiului înaintea apelării la instanța de judecată.
Sondajul a fost efectuat la nivelul a 103 municipii plus sectoarele Bucureștiului.
„Așa cum instanțele caută soluții pentru a scăpa de munții de dosare, și în administrație medierea poate reprezenta o soluție pentru degrevarea funcționarilor de efortul parcurgerii unor etape de durată în procesele derulate în instanță. Pe termen lung, fiecare litigiu este o pierdere atât pentru administrația publică cât și pentru cetățean”, a declarat directorul Asociației Municipiilor din România, Constantin Mitache.
Conform statisticilor, la nivelul anului 2017, se înregistraseră 249.218 de cauze noi intrate în instanțe la secțiile de contencios administrativ, o creștere de 32% față de anul trecut. La nivelul municipiilor, conform datelor colectate de AMR în baza solicitărilor 544/2001, media anuală a numărului de procese în care au fost parte a crescut de la 506.56 cazuri în 2016 la 561.4 cazuri în 2017.
„Fără să substituie procedura derulată în instanță, medierea răspunde nevoii cetățeanului de a soluționa, rapid și eficient, problemele acestuia în relația cu administrația publică. Autoritatea locală trebuie să respecte dreptul cetățeanului de a folosi toate mijloacele prin care să-și satisfacă o nevoie, medierea fiind o activitatea de interes public, ale cărei rezultate au consecințe pe termen imediat pentru ambele părți dar și pe termen lung în sensul în care contribuie la aplanarea conflictelor în comunitate”, a spus Daniela Popoviciu, președintele Asociației Pro Medierea.
Reprezentanții asociațiilor menționate subliniază faptul că administrația publică locală este supusă unor constrângeri în ceea ce privește practicarea medierii, în sensul în care reglementările în vigoare nu sunt suficient de explicite în ceea ce privește medierea în materia administrativă. Totuși, 57% dintre funcționarii intervievați în cadrul cercetării consideră că înțelegerile amiabile sunt cea mai bună metodă de soluționare a litigiilor cu cetățenii.