România are printre cele mai mici speranțe de viață din Uniunea Europeană, a doua după Bulgaria, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor. La polul opus, oarecum surprinzător, Spania are cea mai mare speranță de viață.
Media europeană a speranței de viață este de 80 de ani, după ce a crescut constant până la 81,3 ani în ultimul deceniu de dinainte de declanșarea pandemiei COVID (2009-2019).
Femeile au o speranță de viață mai mare, de aproape 83 de ani, în timp ce bărbații au 77,2 ani. Este o diferență de aproape şase ani între sexe. Cea mai mare diferență este observată în Letonia, unde femeile trăiesc cu aproape 10 ani mai mult decât bărbații, potrivit RRA și Eurostat.
Cea mai mare speranță de viață pentru femei este în regiunea Madrid, din Spania, de 88,2 ani. Urmează alte cinci regiuni, tot din Spania. Pentru bărbați, speranța de viață cea mai mare este în regiunea finlandeză Aland – 82,8 ani, urmată de două regiuni din Spania și alte două din Suedia.
Pentru comparație, cea mai mare speranță de viață din România este regiunea București-Ilfov, cu o medie la femei de 77,4 ani. Tot aici se înregistrează cea mai mare cotă și pentru bărbați 70,2 ani.
Cea mai mică speranță de viață pentru femeile din România este în regiunea de vest – 75,9 ani, iar pentru bărbați în regiunea de Nord-Est, în speță, 68,2 ani.
Harta europeană a speranței de viață, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, arată o discrepanță clară între vestul și estul continentului. Spania, Franța, Italia, Suedia sau Norvegia au o speranță de viață de peste 82 de ani, în timp ce tot estul european, de la țările baltice până în Bulgaria, au o medie de sub 74 de ani.