Inflație anuală: România întrece cu mult celelalte state membre, cu o creștere a prețurilor dublă față de media Uniunii Europene.
UE a înregistrat, în luna iunie, o inflație anuală de 2%, nivel similar celui din mai, potrivit datelor publicate de Eurostat.
În zona euro, inflația anuală a fost de 1,9% în iuni, mai mare decât în mai, când indicatorul s-a cifrat la 1,3%.
Cele mai mici inflații le-au avut în iunie Irlanda (0,7%), Grecia (1,0%) și Danemarca (1,1%), iar cele mai mari niveluri au fost înregistrate în Romania (4,7%), Estonia (3,9%) și Ungaria (3,2%).
România a avut cea mai mare inflație din țările membre în fiecare lună a anului – 3,4% în ianuarie, 3,8% în februarie, 4,0% în martie, 4,3% în aprilie, 4,6% în mai și 4,7% în iunie.
România a avut, așadar, în a șasea lună a anului, o inflație de peste două ori mai mare decât media UE.
Diferențele față de celelalte state sunt foarte mari. Suntem singura țară din UE care am avut inflații anuale peste 4% în ultimele luni. De altfel, de la începutul anului și până în prezent, au fost foarte situații în care alte țări au depășit nivelul de 3% – în ianuarie Marea Britanie a înregistrat 3,0% iar Estonia și Lituania 3,6%, în februarie aceleași două țări baltice au avut 3,2% și de asemenea Estonia a afișat 3,1% în mai și 3,9% în iunie.
Astfel, o mare parte din sporurile de venituri înregistrate de români, îndeosebi în sectorul bugetar, se pierde prin majorarea prețurilor. Din acest punct de vedere, România este de departe „campioană europeană”, doar Estonia apropiindu-se oarecum de prima poziție.
Comparativ cu luna mai, inflația anuală a fost mai mica în trei state membre UE (Germania, Lituania, Olanda), a stagnat în două (Irlanda, Franța) și a crescut în celelalte 22.
Comments are closed.