În aprilie 2020, România a ajuns să plătească un cost mult prea mare pentru finanțarea pe termen lung. Obligațiunile la termen de 10 ani ne plasează acum la un cost similar cu cel din aprilie 2019. Ultima comunicare de la Banca Centrală Europeană indică un randament mediu de 4,83% anual pentru obligațiunile emise pe maturitatea de 10 ani, ceea ce ne readuce la randamente apropiate de 5%, după ce în perioada august-octombrie 2019 țara ajunsese la un cost minim de doar 4,12% pe an la aceleași produse.
Aceste costuri ne plasează, în continuare, pe poziția de cea mai greu de împrumutat țară din Uniunea Europeană. De notat că ratele de dobândă ale obligațiunilor maghiare (pe locul doi ca mărime, după cele românești) au urcat considerabil până la 2,46%, în vreme ce titlurile poloneze au randamente scăzute puternic, până la 1,46% pe an. această evoluție divergentă a celor două economii de referință pentru zona noastră geografică indică încă odată, dacă mai era nevoia, plusul de sănătate al economiei poloneze.
Din zona Euro, se remarcă creșterea costurilor de împrumut pentru Grecia (2,05%, dublu față de februarie) și pentru Italia (1,8%, dublu față de septembrie 2019. De dobânzi negative au rămas să mai beneficieze doar cinci state: Germania, Luxemburg, Olanda, Danemarca și Suedia)