România va găzdui cea mai mare centrală pe gaz din Europa, situată la Mintia, care urmează să fie finalizată în 2026. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că până la sfârșitul acestui an, proiectul va include cel puțin 1.000 de megawați conectați la sistemul energetic național.
Burduja a subliniat că 2025 este anul investițiilor majore în sectorul energetic, acestea fiind esențiale pentru a asigura energie sigură, accesibilă și curată pentru români și companiile locale. Ministrul a menționat că dacă în 2024 au fost puși în funcțiune 1.200 de megawați, anul acesta se dorește dublarea performanței, cu un obiectiv de peste 2.500 de megawați. Într-un scenariu optimist, capacitatea ar putea atinge 3.800 de megawați.
Printre proiectele principale se numără Centrala în cogenerare de la Năvodari (72 MW), Centrala de la Iernut, care este finalizată în proporție de 95%, și alte centrale precum CET Arad, CET Oradea, CET Brazi, CET Palas din Constanța și CET Arad Hidrocarburi. Burduja a menționat că Centrala de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, ar trebui să devină operațională în luna iunie 2025. Alte proiecte, cum ar fi cel din Constanța, aflat în prezent la 50% grad de execuție, au termene de finalizare stabilite prin PNRR pentru mijlocul anului viitor.
De asemenea, centrala Mintia este un proiect de anvergură, estimat să contribuie semnificativ la sistemul energetic național. Graficul de lucru arată că aceasta ar putea avea 1.000 de megawați conectați până la sfârșitul anului, iar finalizarea completă este prevăzută pentru 2026.
Burduja a evidențiat și importanța capacităților eoliene, care sunt în mare parte investiții private. În 2025, vor fi puși în funcțiune 529 de megawați de energie eoliană, dintre care 65 de megawați sunt finanțați prin PNRR. În ceea ce privește stocarea energiei, estimările indică o capacitate instalată de 600 de megawați, echivalentă cu 1.200 MW/h.
Sursa: Newsinn