România, cea mai săracă țară din UE. Explicația finanțatorilor internaționali

România este liderul sărăciei în UE, una dintre cauze fiind ponderea mare a companiilor de stat în economie, consideră experții internaționali.

„Există diferenţe uriaşe între oportunităţile pe care le au locuitorii din oraşele mari şi cei din zona rurală. Chiar dacă PIB-ul per capita al vecinilor voştri, bulgarii, este mai mic, România are de departe cea mai mare populaţie săracă din UE – peste un sfert dintre locuitori trăiesc cu mai puţin de 5,5 dolari pe zi”, a spus Donato De Rosa, economist-şef al Băncii Mondiale, citat de Agerpres.

El a subliniat că zonele rurale sunt la decenii depărtare. „Dacă eşti născut la ţară, nu vei avea acces la o bună educaţie şi la un sistem medical eficient. În România s-au făcut multe îmbunătăţiri în ultimii 30 de ani, dar încă sunt mulţi oameni rămaşi în urmă. Există investiţii în infrastructură, dar calitatea este foarte joasă, ceea ce scade competitivitatea firmelor şi descurajează migraţia celor din zona rurală către zonele urbane, pentru acces la slujbe, educaţie şi sistem medical”, a continuat De Rosa.

Printre cauzele care au dus la această situaţie, specialistul a indicat calitatea slabă a instituţiilor statului şi inconsecvenţa lor în ceea ce priveşte priorităţile şi strategiile de creştere, precum şi incapacitatea de a se adapta la schimbări.

„O altă problemă este ponderea mare a companiilor de stat, în comparaţie cu alte ţări, ceea ce este o problemă din punctul de vedere al creşterii, pentru că acestea sunt mai puţin productive decât cele private. Iar faptul că firmele private achiziţionează produse şi servicii de la companiile de stat trage în jos şi eficienţa sectorului privat”, a mai arătat De Rosa.

Pe de altă parte, cu un scor de 49,2%, România se află pe primul loc în clasamentul UE al expuneri copiilor la sărăcie și excluziune socială, indică un raport Eurostat, citat de realitatea.net.

Podiumul este completat tot de țări est-europene: Bulgaria (45,6%) și Grecia (37,5%). Datele statistice se referă la situația din 2016. Este pentru al doilea an când țara noastră se află pe primul loc.

În coada clasamentului, statele în care copiii sunt expuși celui mai mic risc de sărăcie sunt Danemarca (13,8%), Finlanda (14,7%), Slovenia (14,9%) şi Cehia (17,4%).

În 2016, 24,8 milioane de copii din UE, adică  26,4% din populaţia cu vârstă de până la 17 ani, erau expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, ceea ce înseamnă că fac parte din familii cu veniturile mici, cu lipsuri materiale severe și în care persoanele adulte nu lucrează, lucrează sporadic sau au slujbe foarte prost plătite.Studiul Eurostat are totuși și o notă pozitivă, pentru că procentul copiilor care trăiesc în condiții grele a scăzut sensibil în perioada 2010 – 2016.

Articolul precedentBanca Mondială: „Pilonul II de pensii merge bine, de ce să-l reformezi?”
Articolul următorAvertisment din partea Băncii Mondiale: ne-am putea întoarce în 2008

Comments are closed.