Avertisment din partea Băncii Mondiale: ne-am putea întoarce în 2008

O creștere a ritmului și a domeniilor de aplicare a tarifelor vamale ar putea determina revenirea lumii la nivelul din 2008 în ceea ce privește nivelul comerțului mondial, avertizează  Banca Mondială.

În ultimul său raport privind perspectivele economice globale, organizația a publicat o prognoză sumbră atât pentru piețele emergente, cât și pentru cele dezvoltate, în situația în care se vor intensifica disputele comerciale dintre cele mai importante economii.

„O creștere generalizată a tarifelor ar avea consecințe negative majore pentru comerțul și activitatea globală”, se arată în raport. „O escaladare a tarifelor până la nivelurile maxime legale s-ar putea traduce printr-un declin al fluxurilor comerciale globale în valoare de 9%, similar cu scăderea înregistrată în timpul crizei financiare mondiale din 2008-09”.

Canada, Mexicul și Uniunea Europeană au început deja represaliile, printr-un demers de impunere de tarife comerciale pentru SUA, ca răspuns la noua orientare a Washingtonului. Săptămâna trecută, administrația Trump a anunțat că importurilor de oțel și aluminiu din Uniunea Europeană, Canada și Mexic li se vor aplica taxe de 25, respectiv 10%.

Cele mai afectate zone, în cazul unei exacerbări a protecționismului, ar fi piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare, conform Băncii Mondiale, cu sectoare precum agricultura și prelucrarea produselor alimentare printre cele mai afectate.

În plus, orice restrângere a activității comerciale din China sau din S.U.A., cele mai mari economii ale lumii, „ar avea ca rezultat răspândirea unor efecte negative semnificative pentru restul lumii atât în privința activităților de comerț cât și pe parte de piețe financiare și de mărfuri”, se mai arată în raport.

Banca Mondială a mai remarcat că tendințele de liberalizare a comerțului au încetinit deja de ceva timp, numărul de noi acorduri comerciale atingând un nivel minim al ultimilor 18 ani în 2017.

Articolul precedentRomânia, cea mai săracă țară din UE. Explicația finanțatorilor internaționali
Articolul următorCe ești obligat să faci când trimiți în străinătate peste 2.000 de euro

Comments are closed.