România, Slovacia, Malta, Estonia şi Cehia au fost singurele state membre cu deficite comerciale de pe urma acestor schimburi, în frunte fiind România, cu un deficit de 332 milioane de euro.
Exporturile UE de produse medicale şi farmaceutice în ţările din afara blocului comunitar au scăzut cu 3,5% în 2023, comparativ cu 2022, în timp ce importurile au crescut cu 6,1%, arată datele publicate vineri de Eurostat.
Potrivit acestor date, anul trecut, blocul comunitar a exportat medicamente şi produse farmaceutice în valoare de 277 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au situat la 119 miliarde de euro. În consecinţă, excedentul balanţei comerciale a UE de pe urma comerţului cu medicamente şi produse farmaceutice s-a cifrat la 158 de miliarde de euro, a doua cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată, după vârful de 174 miliarde de euro înregistrat în 2022.
În rândul statelor membre, Germania (43 de miliarde de euro) şi Irlanda (31 de miliarde de euro) au înregistrat cele mai mari excedente de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice. În schimb, România, Slovacia, Malta, Estonia şi Cehia au fost singurele state membre cu deficite comerciale de pe urma acestor schimburi, în frunte fiind România, cu un deficit de 332 milioane de euro.
Comparativ, Ungaria a avut în 2023 un excedent de 882 milioane de euro de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice, iar Bulgaria un excedent de 333 milioane de euro.
Datele Eurostat arată că, în 2023, România a exportat în afara UE medicamente şi produse farmaceutice în valoare de 327 milioane de euro, în timp ce importurile s-au cifrat la 659 milioane de euro. Ca pondere, exporturile României au reprezentat doar 1,3% din exporturile totale ale blocului comunitar de medicamente şi produse farmaceutice, în timp ce importurile s-au situat la 17,9% din importurile totale ale UE, cel mai ridicat nivel.
În 2023, Germania a fost ţara cu cele mai mari exporturi extra-UE de medicamente şi produse farmaceutice (62 de miliarde de euro), urmată de Belgia (44 de miliarde de euro) şi Irlanda (37 de miliarde de euro).
Topul importatorilor de medicamente şi produse farmaceutice este condus de Belgia (26 de miliarde de euro), urmată de Germania (20 de miliarde de euro) şi Ţările de Jos (16 miliarde de euro).