România are, din nou, cea mai ridicată rată a inflației din Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate, marți, de Eurostat. La nivel comunitar, rata anuală a inflației a crescut în luna iulie până la 2,8%, de la un nivel de 2,6% în iunie.

În iulie, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Finlanda (0,5%), Letonia (0,8%) şi Danemarca (1%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (5,8%), Belgia (5,4%) şi Ungaria (4,1%).

Comparativ cu datele din luna iunie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în patru ţări şi a crescut în 14 state membre, inclusiv în România de la 5,3%, până la 5,8%.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a crescut uşor de la 2,5% în luna iunie, până la 2,6% în luna iulie. Totuşi, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a rămas stabilă la 2,8%.

Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a rămas şi el stabil la 2,9%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Inflația explodează. Top 3 cele mai MARI scumpiri din luna iulie

Ciolacu, întrebat despre scumpiri: Normal că lucrurile cresc, importantă este puterea de cumpărare. Prin scăderea inflației, aceasta a

Articolul precedentDaniel Baciu de la Casa de Pensii, răspuns la criticile lansare de sindicate: Deciziile de recalculare NU TREBUIE contestate – VIDEO
Articolul următorLovitură pentru românii cu venituri reduse. Facturile de gaze naturale se majorează cu 25%