Războiul dintre BNR și actuala coaliție de guvernare devine tot mai acut pe zi ce trece. Luni, șeful Finanțelor și guvernatorul Băncii Naționale au avut ocazia să discute față în față și s-a ajuns la un armistițiu de două săptămâni. 

 

Comitetul Naţional pentru Macro­prudenţialitate s-a întrunit luni în cadrul unei şedinţe extraordinare, la iniţiativa Băncii Naţionale a României (BNR). Subiectul principal de pe agenda şedinţei a fost Ordonanţa 114.

După circa două ore şi jumătate de discuţii aprinse, întâlnirea s-a încheiat prin semnarea unui armistiţiu de două săptămâni, perioada în care va fi decisă soarta taxei pe activele bancare.

Concluziile vor fi anunțate însă peste două săptămâni. Azi a fost prezentat un studiu de impact, realizat de Banca Națională a României, privind taxa pe active financiare asupra instituțiilor de credit, a activității de creditare și a creșterii economice, potrivit unui comunicat al CNSM.

Totodată, s-a decis înființarea unui grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanți ai Ministerului de Finanțe și ai BNR, iar concluziile vor fi discutate în următoarea ședința programată pe 8 februarie 2019.

Unul dintre subiectele discutate a fost ROBOR-ul, indicele în funcţie de care se calculează dobânzile în lei. Eugen Teodorovici spune că ROBOR-ul nu se calculează transparent şi arată că ar fi manipulat. El este susţinut şi de partenerii din coaliţia de guvernare. De altfel, senatorul ALDE Daniel Zamfir l-a invitat din nou pe Mugur Isărescu în Parlament, săptămâna viitoare, pentru a da explicaţii în legătură cu aceste suspiciuni.

„Dacă tot este un subiect foarte important de discutat, ar fi fost deschiderea totală din partea noastră de a avea o discuţie chiar mai repede. Este invocată o şedinţă extraordinară. Un subiect a fost propus pe agendă din partea Băncii Naţio­nale – Ordonanţa 114. Din partea noastră, ca Minister de Finanţe, pe lângă acest subiect, mai sunt opt-nouă subiecte de importantă foarte mare – de la modul în care Banca Naţională, alături de celelalte bănci sunt implicate în acest fixing vizavi de ROBOR şi modul în care s-a limitat creditarea faţă de populaţie, persoane fizice“, a spus ministrul de finanţe Eugen Teodorovici, citat de Mediafax.

Banca Naţională a avertizat Guvernul că taxa pe activele financiare ale băncilor va contribui la scăderea gradului de intermediere financiară, pentru că băncile vor limita creditarea sectorului privat. De asemenea, BNR mai spune că există riscul ca o parte şi mai mare din activitatea de creditare să se realizeze prin entităţi nerezidente, pentru a nu majora activele locale, iar aceasta va duce la creşterea datoriei externe private a ţării.

Ce i se pregătește lui Isărescu în Parlament

Daniel Zamfir a explicat, luni, ce se va întâmpla cu în cazul audierii guvernatorului Mugur Isărescu.

Daniel Zamfir a declarat luni că, după primul refuz al guvernatorului Mugur Isărescu de a veni la audiere în Comisia Economică, a trimis o nouă solicitare care, de data asta, va fi analizată de Biroul Permanent.

„Ce vreau să discut eu cu domnul Isărescu sunt două chestiuni de fond. Văd că dumnealui duce chestiunea asta în zona conflictului personal și susține că nu vine la Parlament pentru că aș avea eu o problemă personală. Nu am deloc o problemă personală cu domnul Isărescu. Eu vreau să discutăm și i-am și spus cele două teme: raportul pe care ei l-au făcut în care spun că băncile ar fi avut o acțiune concertată și ne-a ținut pe noi cum ne-a ținut și mai mult decât atât, tot în raportul acela atrag ei atenția asupra faptului că România este cea mai săracă țară din Europa și are și cel mai scăzut grad de intermendiere financiară. Adică băncile nu finanțează economia și spune el că procesul acesta va continua, în sensul că va scădea intermedierea financiară, ori eu cred că trebuie să discutăm lucruile astea, nu? Acum, că nu îi place de mine, nu e un motiv pentru a nu veni la Parlament. Asta să fie foarte clar. El este obligat să vină indiferent dacă îi place sau nu.
Mâine, noul Birou Permanent al Senatului se va reuni și pentru că a zis că el nu vine, am făcut o solicitare care va fi analizată. Vine 100%. Despre demitere nu are rost să discutăm pentru că mai are câteva luni, nici vorbă de așa ceva. El alege cum să rămână în istorie și dacă va ieși pe ușa din dos. El nu vrea să dea socoteală, ok. Dacă el crede că lucrul ăsta este cel mai potrivit, gândindu-ne că mai vrea un mandat, ajunge tot la Parlament. Ca atare, ok”, a declarat Daniel Zamfir la Dc News.

Va fi chemat joi

„O să transmitem live pe Facebook întâlnirea. Eu vreau să îl chem joi. I-am trimis scris temele, dar dumnealui vrea întrebările, însă eu nu pot să îi trimit întrebările, așa ca la școală. Păi ce facem, aranjăm examenul, sau cum? Nu merge. Când spune Isărescu faptul că nu vin decât în fața întregului Parlament, îmi aduce aminte exact de Ceaușescu, atunci când spunea că nu răspund decât în fața Marii Adunări Naționale. Parlamentul își desfășoară activitatea prin intermediul comisiile de specialitate”, a mai spus senatorul ALDE.

Articolul precedentCreştere speactaculoasă a vânzărilor de automobile nepoluante
Articolul următorLeul începe săptămâna cu stângul. Nici indicele Robor n-o duce prea bine