Guvernul PSD-ALDE a vrut să pedepsească „lăcomia” companiilor străine, prin taxele adoptate intempestiv în luna decembrie, dar primele victime sunt cei mai „necăjiţi” angajaţi din România.
Cristina Prună, deputat USR, susține că minerii de la Complexul Energetic Oltenia sunt primele victime ale guvernului PSD-ALDE, după adoptarea OUG 114/2018, prin care s-a plafonat prețul energiei electrice și al gazelor naturale și s-a impus și o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor care activează în acest sector.
Cristina Prună spune că intrarea în grevă a minerilor de la CEO nu este decât consecința manierei nesăbuite, girată de ALDE, prin care Liviu Dragnea, Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici au înțeles să gestioneze sistemul energetic național.
O acuzaţie identică vine de la fostul premier al PSD Victor Ponta, care le transmite minerilor că banii lor de salariu se vor duce în taxele mai mari percepute tocmai de Guvernul social-democrat:
„Dragi mineri: prin Ordonanța 114/2018 adoptată în 30 decembrie Dăncilă, Valcov și Teodorovici au introdus o taxă de 2% pe cifră de afaceri a CEO (cam 65 milioane de ron/an), așa că voi nu prea aveți de unde să primiți bani pentru că tocmai i-au luat Dăncilă, Valcov și Teodorovici (lor le-a crescut indemnizația de la 1 ianuarie pentru că sunt demnitari)!”, a scris Ponta ieri pe Facebook.
Și deputatul PNL Virgil Popescu acuză guvernul că, prin celebra OUG, a lovit în întreprinderile mici și mijlocii.
Guvernanţii au vrut să pedepsească „lăcomia” companiilor străine, însă primii care au fost loviți sunt angajații unei companii a statului român, care are un rol fundamental în asigurarea securității energetice, arată oficialul USR. În plus, anul trecut, compania a înregistrat pierderi însemnate. Consecința opririi activității de la CEO are repercusiuni profunde. Zilele acestea, producția de energie autohtonă este diminuată, iar România își asigură cererea internă cu surse de import la prețuri record.
„Minerii de la CEO lucrează cu echipamente și tehnologie învechite. Mulți vin cu propriile unelte de-acasă, grupurile sanitare sunt mizerabile iar tehnica folosită este de pe vremea comunismului, cu un randament foarte scăzut. Așadar, au tot dreptul să protesteze pentru condiții mai bune de muncă. Însă, cei de-acolo trebuie să privească realitatea drept în față, fără niciun fel de menajament. Prețul plătit de CEO pentru poluare, adică certificatele de CO2, este în continuă creștere. În acest context, taxa de 2% pe cifra de afaceri și plafonarea prețului nu sunt decât lovitura de grație, întrucât, Guvernul blochează la un nivel insuficient viitoarele venituri ale companiei. În acest fel, CEO are toate șansele să se transforme într-o gaură neagră precum Complexul Energetic Hunedoara. Acest lucru periclitează și șansele companiei de a se retehnologiza și de a investi în noi linii de afaceri, precum capacități noi de producție pe gaz sau regenerabile. Consecința? Locurile de muncă de la CEO vor fi și mai nesigure, iar securitatea energetică a României va fi vulnerabilizată”, a explicat deputatul USR Cristina Prună.
Fostul premier Victor Ponta dezvăluie faptul că „CEO este prada ALDE conform împărţirii de la “Centru” şi are conducerea pusă politic de Ministrul Energiei. În plus, „liderii locali PSD vor şi ei să se înfrupte din CEO : rezultatul este o adunătură de hoţi şi fripturişti care distrug cu mare viteză Compania”.
Comentariile anti-Ordonanţă au venit pe fondul extinderii grevei de la Complexul Energetic Oltenia (CEO), minerii fiind nemulţumiţi de propunerea de majorare a salariilor cu 10-12%, făcută de conducerea combinatului.
Lovitură și pentru IMM-uri
Deputatul PNL Virgil Popescu spune că după apariţia celebrei OUG 114, printre cele mai afectate de măsurile pompieristice sunt chiar Întreprinderile Mici şi Mijlocii româneşti.
”Tot mai mulţi reprezentanţi ai IMM-uri mi-au semnalat în ultima săptămână faptul că, de la începutul anului, au primit notificări de la furnizorii de energie prin care erau anunţaţi de cresterea tarifului la energie electrică cu până la 30%”, a scris Popescu într-un comunicat.
”Aşa cum am mai spus, suprataxa de 2% aplicată pe cifra de afaceri a companiilor din Energie a început să îşi facă efectul începând cu 01.01.2019. Producătorii de energie sunt obligaţi să plătească taxa de 2% pe cifra de afaceri, furnizorii la rândul lor plătesc 2% atât pe energia cumparată de la producători, cât şi pe tariful de furnizare, în timp ce distributorii plătesc 2% pe tariful de distribuţie”, spune Virgil Popescu.