Previziuni sumbre pentru românii cu credite. Dobânzile explodează

După ce a atins marți, 26 iunie, un nou record istoric, indicele ROBOR la 3 luni va continua să crească, afirmă experții bancari.

„Ratele de dobândă sunt corelate cu inflaţia. Prin urmare o majorare a inflaţiei conduce la o majorare a ratelor de dobândă”, a spus Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România, citat de Agerpres.

„Într-o economie ratele de dobândă trebuie să fie real-pozitive. Acum, în România, încă sunt real-negative. E adevărat, la nivel internaţional dobânzile sunt real-negative. Însă deja am avut două măriri anul acesta pe dolar şi mai urmează încă două, conform FED. Prin urmare, orice majorare de dobândă externă va conduce şi la o majorare de dobândă internă. Asociaţia CFA România derulează lunar un sondaj cu privire la variabilele macroeconomice şi ale pieţelor financiare. Estimările pentru următoarele 12 luni pentru ROBOR sunt 3,45%, iar la titlurile de stat cu scadenţa la 5 ani, la 5%”, a arătat reprezentantul CFA România.

Alți analiști avansează niveluri și mai mari pentru ROBOR, de 4%-5%.

Codîrlașu afirmă că deja anticipaţiile de inflaţie sunt descrescătoare şi prin urmare este de aşteptat ca odată de inflaţia se reduce şi anticipaţiile de inflaţie se reduc, creşterea dobânzilor să încetinească.

Potrivit sursei citate, nivelul inflaţiei este peste ţinta BNR, iar banca centrală trebuie să ducă inflaţia în cadrul ţintei şi din acest motiv ne putem aştepta încă la majorări ale dobânzii cheie.

În ceea ce priveşte evoluţia cursului valutar, preşedintele CFA România a afirmat că acesta este strâns corelat cu dobânda. De asemenea, la nivel internaţional situaţia nu este foarte bună, o serie de pieţe emergente mari au probleme, ceea ce creează aversiune la risc la nivel global, România fiind şi ea afectată.

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat marți la 3,14%, un nou record al ultimilor patru ani. O creștere minimă față de valoarea de luni, când a fost stabilit la 3,13%, a comunicat Banca Națională a României.

Robor la 3 luni, indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei, a atins marți cel mai mare nivel din 7 mai 2014, când a fost 3,16%.

Indicele a crescut accelerat începând din 13 aprilie, când a atins nivelul de 2,07%.

Articolul precedentS-a născut prima companie productivă de stat, dar cu nume și management olandez
Articolul următorBirorurile de promovare turistică în străinătate, ultima găselniță în materie de promvare păguboasă

Comments are closed.