Prețul petrolului a urcat semnificativ pe piața de la Londra, ca urmare a tensiunilor majore dintre SUA și Iran.
Barilul de petrol din Marea Nordului cu furnizarea în martie a atins nivelul de 70,73 dolari, la ora 3:40 GMT, pe piaţa futures de la Londra ICE, însă, ulterior, ascensiunea s-a mai moderat, ajungând la 70,16 dolari la 8:58 GMT, cu 2,27% mai mult faţă de închiderea sesiunii anterioare.
Prețul petrolului: peste pragul de 70 de dolari
Preţul petrolului nu mai depăşise pragul de 70 de dolari din 16 de septembrie, când a ajuns la 71,95 dolari, însă a încheiat acea sesiune de tranzacţionare sub acest nivel.
Ameninţările încrucişate dintre Washington şi Teheran, care a anunţat represalii după atacul aerian american, dau naştere unor temeri privind un conflict în Orientul Mijlociu, ceea ce ar fi o ameninţare pentru aprovizionarea cu petrol, atât din Iran, cât şi din Irak şi alte ţări din zonă.
Circa o cincime din cantităţile de petrol la nivel global trec prin Strâmtoarea Ormuz, o enclavă strategică între Oman şi Iran.
Ce se întâmplă cu prețurile la benzină și motorină
Benzinarii au ieftinit carburanţii la începutul lui 2020, în urma eliminării supraaccizei re-introduse de Guvernul Dăncilă „inovația” fiind adusă în legislație de Executivul Ponta în urmă cu mai mulți ani.
Potrivit calculelor, benzina şi motorina s-au ieftinit cu 32 de bani pe litru, începând de miercuri, 1 ianuarie.
Acum, după escaladarea tensiunilor între SUA și Iran, prețurile carburanților ar putea crește din nou ca urmare a scumpirii barilului de petrol.
La începutul lunii decembrie, Parlamentul a aprobat eliminarea supraaccizei la carburanţi începând cu 1 ianuarie 2020, ceea ce ar fi trebuit să ducă la o ieftinire de 45 de bani. Însă acciza micşorată în Parlament era mai mică decât pragul minim impus de Comisia Europeană, astfel că Ministerul de Finanţe a publicat, pe 31 decembrie, valori mai mari pentru accizele aplicate în anul 2020.
În plus, acciza a fost indexată cu inflaţia. Consiliul Concurenţei a anunţat că va monitoriza piaţa carburanţilor, astfel încât eliminarea supraaccizei să ducă la o scădere corespunzătoare a preţurilor în benzinării.
La sfârșitul săptămânii trecute, potrivit datelor postate pe Monitorul Preţurilor Carburanţilor, aplicaţie realizată de Consiliul Concurenţei, benzina standard în staţia Petrom Drumul Taberei costa 5,24 lei pe litru, în staţia Lukoil Lujerului – 5,24 lei pe litru, MOL Lujerului – 5,27 lei pe litru, iar la Rompetrol Ghencea – 5,3 lei pe litru, scrie Agerpres.
Totodată, motorina costa 5,5 lei pe litru la Petrom Drumul Taberei, 5,5 lei pe litru la Lukoil Lujerului, 5,4 lei pe litru la MOL Lujerului şi 5,51 lei pe litru la Rompetrol Ghencea. Preţurile diferă cu plus/minus 10% de la o benzinărie la alta.