Semnal negativ din economie: costurile pe care le au producătorii din industrie au crescut semnificativ în ultimul an, cel mai mult din întregul spațiu UE.

Mediul de afaceri din sectorul industrial devine tot mai puțin atractiv pe măsură ce costurile producției cresc în România mult peste media europeană.

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna noiembrie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, o scădere de 1% în Uniunea Europeană (UE) şi un declin de 1,4% în zona euro, arată datele publicate, luni, de Eurostat.

Cu toate acestea, în rândul statelor membre, pentru a treia lună consecutiv, cea mai puternică creştere a preţurilor producţiei industriale în ritm anual s-a înregistrat în Bulgaria, cu un avans de 4%, urmată de România, unde preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 3,6%, în ritm anual.

De la o lună la alta, luna noiembrie 2019 comparativ cu luna octombrie 2019, în România preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere de 0,4%, la fel cu cea înregistrată în octombrie comparativ cu septembrie. Comparativ, în Uniunea Europeană preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,1% de la o lună la alta, iar în zona euro au crescut cu 0,2%.

Anterior, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii propriile sale estimări care arată că, în România, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) s-au majorat, în noiembrie, cu 3,4% comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, iar de la lună la lună, noiembrie faţă de octombrie 2019, acestea au crescut cu 0,3%.

Articolul precedentVeste bună de la BNR despre costul creditelor în lei
Articolul următorPrețul petrolului a sărit un nou prag. Ce îi așteaptă pe șoferii români în benzinării