Pe piețele emergente s-au intensificat vânzările în cursul zilei de marți, iar valutele lor s-au depreciat, unele dintre ele stabilind noi minime istorice.
Printre cele mai greu lovite a fost rupia indoneziană, care a scăzut marți la o valoare minimă record pentru ultimele două decenii, cu 14,94 rupii pentru un dolar SUA. Peso-ul argentinian a mai pierdut 3% în raport cu dolarul SUA, după ce se prăbușise cu 16% săptămâna trecută. De la începutul anului moneda argentiniană a pierdut 50% din valoare față de dolar, din cauza crizei financiare care afecteaza una dintre cele mai mari economii sud-americane.
De asemenea rupia indiană s-a depreciat marți pentru a șasea zi consecutivă, înainte de a-și reveni ușor miercuri dimineața la 71,53 rupii pe dolar. Lira turcească a scăzut marți la fel ca randul sud-african care a mai pierdut 3%, după publicarea datelor care arată că economia a intrat într-o perioadă de recesiune.
Per ansamblu, indicele MSCI al valutelor piețelor emergente a scăzut cu 0,46%, cea mai mar pierdere zilnică din ultimele două săptămâni. Față de începutul anului, declinul a ajuns la 5,53%.
În ciuda temerilor tot mai mari ale unei contagiuni care să afecteze și alte piețe, analiștii sfătuiesc investitorii să nu intre în panică doar în baza unor sentimente negative.
Karine Hirn, partener la fondul de investiții East Capital, a declarat că stresul poate fi parțial atribuit unui dolar puternic și creșterii prețului petrolului, dar problema reală este percepția investitorului.
„Să nu uităm că, în general, piețele emergente sunt într-adevăr expuse percepției negative, deoarece mulți investitori provin din străinătate și nu cunosc foarte bine piețele pe care activează, iar sentimentul este cu siguranță afectat de aceste tensiuni comerciale din întreaga lume”, a declarat ea pentru CNBC.”
Comments are closed.