Piața românească de capital are o caracteristică aparte: există un interes majoritar al investitorilor pentru acordarea de dividende masive.
Tendință a fost alimentată din plin de statul român din calitatea sa de acționar majoritar la multe dintre companiile importante listate pe Bursa de Valori de la București, avid după resurse bugetare, cumva în detrimentul unui câștig prin mecanismul specific bursier, adică cel rezultat tranzacționarea continuă prin vânzări și cumpărări de acțiuni repetate.
In aceste condiții, piața de capital din România reușește să înregistreze plusuri din ambele categorii de câștiguri, cu precădere cele din zona dividendelor situându-se la vârful clasamentelor internaționale.
Dividendele din piața de capital din România au consemnat, anul trecut, un randament mediu excelent, de 7-8%, cu mult peste media europeană de 2-3%. Pornind de la cele mai recente raportări financiare ale companiilor incluse în indicele BET, o analiză Tradeville estimează că, și în anul 2018, dividendele își vor menține dinamica pozitivă.
România este pe primul loc, la nivel mondial, în ceea ce privește randamentele dividendelor pe care le oferă investitorilor. Dividendele reprezintă instrumente utile pentru atragerea acestora, randamentul lor mediu fiind în general semnificativ mai mare față de randamentele depozitelor bancare sau ale titlurilor de stat, chiar dacă au un risc de piață sporit, conform analizei Tradeville remisă redacției Realitatea Financiară.
Politicile de dividend implementate de statul roman în companiile în care acesta deține o poziție de acționar au condus la creșterea atractivității acestor companii:
Tabel dividende acordate de companiile ce fac parte din indicele BET, sursa: analiză Tradeville
Tradeville estimează că, în 2018, companiile cu capital privat își vor păstra aceeași rată de distribuție a profitului, iar pentru companiile unde statul român are o participație majoritară au fost urmărite două scenarii: în cazul unei rate de distribuție de 50%, investitorii ar urma să obțină un randament de 7,67%, în timp ce o rată de distribuție de 90% ar atrage un randament de 8,83%.
De altfel, există o tendință de creștere a valorii dividendelor la nivel global, aceasta atingând nivelul record de 497,4 miliarde de dolari în cel de-al doilea trimestru din 2018, în creștere cu aproximativ 13% față de aceeași perioadă a anului precedent. Noi valori record ale dividendelor au fost înregistrare în 12 țări, inclusiv Franța, Japonia și Statele Unite. Tot în al doilea trimestru, rata de distribuție a dividendelor la nivel global a crescut cu 9,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Dacă din punctul de vedere al dividendelor oferite, piața locală de capital stă bine/foarte bine, în ceea ce privește evoluția cotațiilor, situația este sensibil mai nuanțată, așa cum se poate observa și din tabelul următor, unde evoluțiile excelente ale OMV Petrom, de +27%, Romgaz, de +11%, și ale altora sunt umbrite de performanțele puternic negative consemnate de MedLife, Digi și Electrica.
Tabel evoluții constituenți ai indicelul BET, sursa: tradingeconomics.com
Cu toate acestea, indicele BET a reușit să pluseze cu peste 7 procente de la începutul anului și până în prezent, climatul de incertitudine prezent în piață în ceea ce privește soarta Pilonului II de pensii dar și a situației macroeconomice în general opunându-se unei creșteri mai puternice ce ar fi putut avea loc.
Graficul zilnic al indicelui BET pe parcursul anului 2018, sursa: tradingeconomics.com
Comments are closed.