Petrolul, condamnat la creștere? Surplusul de țiței din piață scade chiar și înaintea intrării în vigoare a embargoului impus Iranului

Surplusul de țiței extras dar nevândut din bazinul Atlanticului s-a redus la jumătate în ultimele săptămâni, sugerând că traderii de petrol se pregătesc să întâmpine pentru o nouă reducerii a aprovizionării de petrol din partea Iranului din cauza sancțiunilor acordate de SUA și un nou raliu al prețurilor.

Exporturile de petrol ale Iranului sunt deja în scădere, pe măsură ce rafinăriile se grăbesc să găsească alternative înainte de intrarea în vigoare a sancțiunilor impuse de Statele Unite la începutul lunii noiembrie, ceea ce, la rândul lor, au condus la o reducere a cantității de petrol nevândut.

Milioanele de barili de țiței nevânduți care s-au adunat în jurul Europei de Nord-Vest, Marea Mediterană și Africa de Vest, în lunile iulie și august, scad cu rapiditate. Spre exemplu, un surplus care a durat mai bine de o lună pe piața din Africa de Vest și care a determinat scăderea prețurilor până la minimele perioadei, înregistrate luni, aproape că a dispărut.

Graficul zilnic al cotației petrolului WTI, sursa: Metatrader Webtrader 5

Așa cum se poate constata din grafic, cotația țițeiului a cunoscut un reviriment puternic în ultimele 10 sesiuni de tranzacționare, după o perioadă de peste o lună de scăderi. Cu doar o săptămână în urmă, traderii spuneau că urmă că țițeiul rămas după încărcările programate pentru august și septembrie resturile de țiței din programul de încărcare pentru august și septembrie s-au ridicat la aproximativ 30 de cargo-uri, echivalentul a 930.000 de barili pe zi.

Acum, acest exces a scăzut drastic, în timp ce cererea pentru petrolul angolian, cu încărcare în octombrie, favorizată fiind în regiunea Africii de Vest datorită cererii venite din partea rafinăriilor din China, a fost chiar mai robustă decât cea aferentă lunii septembrie.

Graficul dinamicii stocurilor de țiței nevândute, sursa: reuters.com

„Situația generală este că sancțiunile Statelor Unite față de Iran încep să-și facă simțit efectul din ce în ce mai mult.” Acest aspect „va determina creșterea cotației Brent în gama spre zona de 80 de dolari pe baril”, a declarat directorul diviziei de materii prime a Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), Bjarne Schieldrop, într-o notă adresată clienților și citat de Reuters.

În același timp, un număr de producători majori, inclusiv Arabia Saudită și Rusia, își sporesc producția zilnică, după ce au convenit să o reducă cu până la 1,8 milioane de barili pe zi cu începere din ianuarie 2017. Mișcarea recent decisă are ca țintă compensarea eventualelor lacune în ceea ce privește partea de aprovizionare generate lăsate de sancțiunile impuse de SUA și pentru a împiedica creșterile de preț care pot determina scăderea cererii.

În Europa, piața din Marea Nordului continuă să înregistreze un excedent de țiței, care a crescut atât de mult în august încât traderii au recurs inclusiv la stocarea lui în cisterne, probabil cea mai scumpă opțiune de depozitare.

Chiar dacă aprovizionarea cu petrol din afara OPEC ar putea crește anul viitor, producția din Venezuela, Mexic și Angola continuă să scadă, în timp ce alți mari exportatori, precum Libia și Nigeria, sunt predispuși la perturbări din acest punct de vedere.

Dacă este să adăugăm și muții ani în care nivelul investițiilor făcute a fost insuficient (din cauza unui preț al petrolului care a suferit un picaj abrupt până la sub 50 de dolari pe baril), nu este de mirare că unii investitori mari cred că piața este pe cale să înceapă un nou raliu.

Articolul precedentBanca centrală a Argentinei crește rata dobânzii la 60%, în timp ce moneda se prăbușește
Articolul următorAcțiunile Amazon ating pragul de 2.000 de dolari pentru prima dată de la listare

Comments are closed.