Reformele din industria energetică care au scopul de a combate schimbările climatice ar putea adăuga cel puțin 26.000 dolari economiei mondiale până în 2030, arată un studiu publicat miercuri și care vrea să înlăture temerile că trecerea de la combustibilii fosili la surse regenerabile va submina creșterea economică.

Președintele Donald Trump, de exemplu, a declarat anul trecut că Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris, privind schimbările climatice, din cauză că ar impune ceea ce el numea „poveri financiare și economice draconice” pentru economia americană.

Dimpotrivă, Comisia Globală pentru Economie și Climă, care include foști șefi de guvern, lideri ai oamenilor de afaceri și economiști, a declarat că există un „impuls fără precedent” pentru o dezvoltare mai ecologică, care ar stimula formarea de noi locuri de muncă și creșterea economică în toate țările.

Acțiunile care vizează schimbările climatice ar putea oferi cel puțin 26 de miliarde de dolari în beneficii cumulative nete de acum până în 2030, în comparație cu afacerile clasice, a spus acesta.

„Există încă o percepție conform căreia direcția către o economie cu emisii reduse de carbon ar fi costisitoare”, a declarat autorul principal, Helen Mountford, pentru Reuters. „Ceea ce încercăm să facem cu acest raport este să îngropăm o dată pentru totdeauna această idee „.

Studiul Comisiei adaugă prognoze detaliate de când a emis pentru prima dată un raport în 2014 pentru a evidenția oportunitățile economice reprezentate de renunțarea la combustibilii fosili.

Investițiile inteligente în obținerea de energie curată, în orașe, în producția agricolă și utilizarea terenurilor, și a apei mai rațional, ar putea genera 65 de milioane de noi locuri de muncă până în 2030, echivalentul forței de muncă din Egipt și Marea Britanie combinat, se arată în studiu.

 

O trecere de la combustibilii fosili la energii mai curate, cum ar fi energia eoliană și solară, ar evita 700.000 de decese premature din cauza poluării aerului în 2030, a adăugat acesta.

Raportul recomandă impunerea în economiile dezvoltate de prețuri ridicate pentru emisiile de dioxid de carbon între 40 și 80 USD pe tonă până în 2020.

Reformele din sectorul energetic, împreună cu creșterea prețurilor la carbon, ar putea ridica veniturile bugetare la 2,8 trilioane de dolari pe an la nivelul anului 2030.

Fostul președinte mexican, Felipe Calderon, președintele onorific al Comisiei, a declarat că este „un manifest pentru modul în care putem obține o creștere mai mare și un climat mai bun în realitate”. Co-președinți sunt Paul Pohlman, directorul executiv al grupului de bunuri de consum Unilever, și profesorul Nicholas Stern de la London School of Economics.

Trump, care se îndoiește că emisiile provocate de gazele cu efect de seră reprezintă principala cauză a schimbărilor climatice și dorește să promoveze industria cărbunelui, a declarat că Acordul de la Paris din 2015 ar putea costa economia americană 2,7 milioane de locuri de muncă până în 2025.

Dar raportul estimează că locurile de muncă din SUA pierdute în domeniul combustibililor fosili pot fi mai mult decât compensate de o creștere a ocupării forței de muncă în domeniul energiei regenerabile și al construcțiilor. Potrivit agenției, 476 000 de persoane sunt acum angajate în domeniul energiei eoliene și solare în Statele Unite.

În ciuda acțiunilor de până acum, raportul spune că „nu se fac progrese suficient de rapid” pentru a limita creșterea temperaturii, a inundațiilor, valurilor de caniculă, a incendiilor de păduri, și a creșterii nivelului oceanului planetar.

Articolul precedentGuvernul rectifică rectificarea bugetară aprobată în august, fără să țină cont de observații
Articolul următorPână unde va merge clemența pentru firmele care nu s-au dotat până la 1 sept cu noile case de marcat

Comments are closed.