Guvernul a adoptat, miercuri, o noua rectificare bugetară dat fiind faptul că alocările cunoscute din construcția anterioară au fost modificate aproape în totalitate.

La începutul lunii august Guvernul Dăncilă anunța noua construcție bugetară printr-o rectificare asa zis pozitivă. Ieri același Guvern a venit cu modificarea alocărilor anunțate inițial, fără nici o legătură însă cu observațiile ridicate de către președintele Iohannis cu câteva zile în urmă când a suspendat din această cauză sedința CSAT (Consiliul de Stat de Apărare al Țării).

Conform Mediafax cheltuielile de personal vor crește, acum, cu 206,6 miliarde de lei, în loc să crească – potrivit proiectului din august – cu 203,7 milioane de lei.

Creșterea cheltuielilor cu bunuri şi servicii se dublează, majorarea de acum fiind de 7,9 milioane de lei față de 3,5 milioane de lei cât se proiectase în august.

Fondul de rezervă creşte acum cu 1,2 miliarde de lei, în locul majorării cu 200,6 milioane de lei proiectată în august. În urmă cu o săptămână Premierul Dăncilă anuța că nu mai are bani la Fondul de rezervă al Guvernului.

Transferurile de fonduri între unităţile administrativ-teritoriale, programate să scadă cu 2,6 miliarde de lei în august, sunt programate acum să scadă cu doar 1,6 miliarde de lei.

Cheltuielile de capital, care urmau să crească, în august, cu 212,7 milioane de lei, vor creşte, în septembrie, cu 225,2 milioane de lei.

La nivelul ordonatorilor de credite, schimbările din septembrie faţă de august sunt următoarele:

– Ministerul Finanţelor Publice va avea cu 3,2 miliarde de lei mai mult (majorarea anterioară era de doar 1,8 miliarde de lei)

– ANSVSA, în principal pentru combaterea efectelor pestei porcine africane, primeşte 146,5 milioane de lei în plus, faţă de majorarea anterioară, care era de 99,5 milioane de lei

– Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va primi acum o majorare cu 955,9 milioane de lei a fondurilor, faţă de scăderea cu 44,2 milioane de lei prevăzută anterior

– Ministerul Cercetării, ale cărui alocări urmau să scadă în august cu 122,1 milioane de lei, a dispărut din prevederile noii rectificări (nu se mai menţionează nici scăderi, nici reduceri de fonduri)

În fine, transferurile de TVA către bugetele locale, care în august urmau să se majoreze cu 1,1 miliarde de lei, se majorează acum cu 1,7 miliarde de lei.

Celelalte ministere și instituții (MAI, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Transporturi, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Muncii, inclusiv SRI) au rămas și în septembrie cu proiecțiile din august, majorările sau reducerile de fonduri fiind acum similare cu cele din vară.

 

Articolul precedentHoțul strigă „Hoții!” – Trump acuză Facebook și Google de interferențe în campania electorală
Articolul următorO economie mai „verde” ar putea aduce 26 trilioane de dolari până în 2030

Comments are closed.