Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis marți, 23 octombrie, recursul declarat de trei companii din domeniul energiei eoliene, având ca obiect cererea de suspendare a Ordinului Ministrului Finanţelor Publice nr. 1210/2014 şi a Deciziei Comisiei Fiscale Centrale nr. 5/2014.

Ordinul prevedea că „turnul de susținere al turbinelor eoliene se încadrează în categoria clădirilor”, dând posibilitatea autorităților locale de a emite decizii de impunere pentru impozitul pe clădiri, scrie Hotnews.ro.

Pe de altă parte, o inițiativă legislativă aflată în Camera Deputaților, for decizional, prevede includerea turnurilor de susținere a turbinelor eoliene în categoria clădirilor, conform sursei citate.

Decizia ICCJ este una de impact, deoarece lipseşte autorităţile locale de posibilitatea de a mai emite decizii de impunere pentru impozitul pe clădiri aferent turnurilor de susţinere a turbinelor eoliene pentru aceste societăți, pe acest temei şi, după caz, de posibilitatea de a pune în executare deciziile de impunere emise în baza Deciziei Comisiei Fiscale Centrale.

În urma adoptării Ordinului nr. 1210/2014 şi a Deciziei nr. 5/2014, autorităţile publice locale impozitaseră companiile active în sectorul regenerabilelor cu sume importante de bani, atât retroactiv, cât şi pe perioadele curente, prin calificarea turnurilor de susţinere a turbinelor eoliene ca şi clădiri.

Hotărârea Comisiei Fiscale din cadrul Ministerului Finanţelor care prevedea că stâlpii turbinelor eoliene sunt calificaţi drept „clădiri” şi supuşi, în consecinţă, impozitării, a fost anulată în premieră de Curtea de Apel încă de anul trecut, în urma acţiunii legale derulate de avocaţii Reff şi Asociaţii, membră a Deloitte Legal. Decizia Curţii de Apel nu era însă definitivă.

Conflictul dintre stat şi dezvoltatorii de parcuri eoliene este vechi de peste trei ani. Pe lângă impozitul pe clădiri impus de autorităţile locale, dezvoltatorii de parcuri eoliene mai plăteau un impozit, cel pe construcţii speciale, aşa-numita „taxă de stâlp”, care între timp a fost eliminată.

Articolul precedentAfacerile din România susțin creșterea grupului Medicover, de 14,7% la 9 luni
Articolul următorA fost înființat fondul de 1 miliard dolari finanțat din datoriile kazahilor de la Rompetrol

Comments are closed.