Noul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, spune că NU este convins că România va reuși să se încadreze în ținta de deficit de 3%, deși susține că acest lucru se află pe lista cu priorități zero ale guvernului.
„Prima prioritate e rectificarea bugetară și a doua este bugetul. Vedem ce este acolo și apoi pot să mă pronunț”, a spus Cîțu, care se așteaptă la minuni în urma reducerii numărului de ministere.
Referitor la avertismentul lansat de Lucian Croitoru privind recesiunea, Cîțu lasă se înnțeleagă că este un avertisment serios și de luat în seamă și dă asigurări că ministerul Finanțelor va face eforturi să țină deficitul bugetar sub control.
Noul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat, marţi dimineaţa, că va încerca să prezinte un proiect de buget până la jumătatea lunii decembrie precizând, însă, că documentul lăsat de fostul ministru Eugen Teodorovici este valabil pentru 28 de ministere în timp ce actuala structură are doar 16 ministere.
„Proiectul de buget lăsat de Eugen Teodorovici este pentru 28 de ministere. Din fericire pentru România o să avem 16 ministere, deci va trebui să lucrăm la acel proiect de buget să vedem dacă mai merge. Eu nu cred că putem să pornim de la el. (…) 15 decembrie este ţinta de care încerc să mă ţin pentru a veni cu un proiect de buget. Este clar că trebuie să venim cu un buget în acest an, cât mai rapid. Depinde de ceea ce găsim acolo”, a subliniat noul ministru al Finanţelor, potrivit Digi24.
El a arătat, în context, că bugetul se va face pe legile în vigoare în acest moment.
„Vom veni şi cu acea declaraţie pe proprie răspundere prin care semnăm că ştim se spunem în buget şi se asumăm bugetul. Daţi-mi voie să văd situaţia actuală, săptămâna viitoare voi avea o conferinţă de presă în care prezentăm situaţia”, a mai spus Cîţu.
Pe de altă parte, ministrul de resort a anunţat că reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) este una dintre priorităţi.
Fostul ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat luni că va preda succesorului său un proiect de buget care să reflecte cu prioritate sumele necesare pentru majorarea veniturilor românilor, iar dacă acestea nu se vor regăsi atunci va depune amendamente.
„Voi preda noului ministru al Finanţelor Publice un proiect de buget despre care îmi doresc ca atunci când va ajunge în Parlament să reflecte cu prioritate sumele necesare pentru ca toate veniturile românilor (să se majoreze – n. r.), mă refer aici la salarii, la pensii, aşa cum legile astăzi în vigoare prevăd. De asemenea, sumele necesare dezvoltării comunităţilor locale, tot ce înseamnă facturi pentru proiectele guvernamentale, ştim foarte bine: PNDL 1, PNDL 2, Fondul de Dezvoltare şi Investiţii şi orice altă investiţie la nivel central sau la nivel local. În caz contrar, în cazul în care aceste sume nu se vor regăsi în bugetul propus de Guvernul Orban, cu siguranţă că în Parlamentul României aceste amendament vor fi aduse bugetului pentru 2020, astfel încât ceea ce ne-am asumat pentru anii care urmează să se şi întâmple din punct de vedere economic”, a spus Eugen Teodorovici, la conferinţa de bilanţ.