Nici forțați de legi guvernanții nu fac autostrăzi în România.
Deputatul Petru Movilă, preşedintele filialei ieşene a PMP, solicită audierea ministrului Răzvan Cuc în cadrul Comisiei de Transporturi şi Infrastructură a Camerei Deputaţilor.
Deputatul Petru Movilă a explicat, duminică, într-un comunicat de presă, că a făcut o astfel de solicitare din cauza gestionării „defectuoase” a implementării investiţiei Autostrăzii Iaşi – Tg. Mureş, numită şi Autostrada Unirii.
Parlamentarul, care a iniţiat legea Autostrăzii Unirii, consideră că ministrul Cuc trebuie să explice de ce, la aproape un an de la promulgarea Legii 291/2018 privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, încă se mai discută despre licitaţii şi documentaţii, în loc să înceapă construcţia efectivă a autostrăzii.
„Am solicitat audierea ministrului Răzvan Cuc imediat ce am început sesiunea din această toamnă, nemulţumit de modul în care Ministerul Transporturilor implementează proiectul autostrăzii. Între timp au apărut noile informaţii privind suspendarea licitaţiei, ceea ce demonstrează urgenţa şi necesitatea acestei audieri. Cred că este momentul ca guvernanţii să explice negru pe alb ce se întâmplă cu Autostrada Iaşi – Tg. Mureş (…). Este strigător la cer modul în care, de la promulgarea legii, au tratat cei de la MT investiţia cât şi ieşenii. N-au găsit nici măcar o minimă doză de implicare şi de responsabilitate. De aceea, Răzvan Cuc trebuie să spună ce anume se întâmplă în acest minister în care fiecare face absolut ce vrea, fără să se ţină cont de absolut nimic„, spune Movilă.
Singura autostradă din lume care are o lege în spate
Legea adoptată de Parlament pentru Autostrada Unirii, așa cum a fost supranumită A8 Tg. Mureș – Iași – Ungheni, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis într-o ceremonie la Cotroceni la sfârșitul lunii noiembrie 2018.
Legea prevede ca autostrada de circa 320 de km să fie realizată până la granița cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut la Ungheni, să fie realizată din credite externe, pe fonduri europene și/sau prin parteneriat-public privat, iar procedurile să demareze în termen de 30 de zile de la promulgare.
Legea, propusă inițial de PMP, a fost modificată în Parlament și a fost votată definitiv pe 7 noiembrie. Legea stabilește ca prioritate realizarea autostrăzii de la Ungheni (granița cu republica Moldova) – Iași – Tg. Neamț – Tg. Mureș. Legea susține ca proiectul de autostradă să aibă o finanțare predictibilă, an de an.
De asemenea, legea prevede că Ministerul Transporturilor se ocupă de implementarea autostrăzii, deși Guvernul a decis ca de bucata Tg. Neamț – Iași să se ocupe Comisia Națională de Prognoză pentru implementarea printr-un Parteneriat Public-Privat.
În februarie 2019, plenul reunit al Parlamentului a adoptat bugetul pentru Ministerul Transporturilor, cu patru amendamente admise în Comisiile reunite de buget-finanțe, printre care și cel pentru alocarea a 23.500.000 de lei, bani pentru revizuirea studiului de fezabilitate a unui tronson din Autostrada Unirii.
„Se propune alocarea a 23.500 mii lei, din credite de angajament, suma necesara pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Ungheni – Iasi – Tg. Neamt, parte din Autostrada Unirii, conform Legii conform Legii 291/2018 privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi – Târgu Mureş”, prevede amendamentul adoptat de Parlament.
Amânare pentru studiul de fezabilitate
Compania de Drumuri a prelungit licitaţia pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pe tronsonul Iaşi-Ungheni, care face parte din Autostrada Unirii.
Până acum nu s-a primit nicio ofertă de la firmele de specialitate.
Licitaţia a fost lansată în această vară şi cuprinde inclusiv realizarea proiectului pentru podul rutier de la Ungheni, de la frontiera dintre România şi Republica Moldova.
Pentru tronsonul Târgu Mureş-Târgu Neamţ a fost semnat contractul pentru revizuirea studiului de fezabilitate, în timp ce pentru segmentul de 60 de kilometri dintre Târgu Neamţ şi Iaşi, guvernul a propus construirea prin parteneriat public privat şi sunt acum evaluate ofertele depuse.