Ministerul de Finanțe va face modificări majore la Declarația Unică ce vot fi aplicate din anul 2025. Actuala Declarație Unică va fi înlocuită cu o Declarație Unică Digitală/Inteligentă.
Guvernul PSD+PNL pregătește noi modificări în domeniul fiscal. Ministrul Marcel Boloș vine cu noutăți în privința Declarației Unice.
Actuala Declarație Unică va fi înlocuită cu o Declarație Unică Digitală/Inteligentă. Anul 2025 va fi unul de tranziție între vechiul și noul sistem, potrivit ministrului PSD+PNL. Noua declarație va fi precompletată, cu calcule deja făcute, în baza informațiilor pe care documentul le va extrage, pentru fiecare contribuabil, din toate modulele și bazele de date ale ANAF, precum e-Factura, e-TVA și e-Transport.
Mai mult, Ministerul de Finanțe are în plan să renunțe la mecanismul prin care contribuabilii trebuie să-și estimeze venitul pentru următorul an, prin Declarație.
Ministrul Boloș nu a stabilit, încă, denumirea oficială pentru noua inițiativă.
„Am avut o întâlnire cu mediul de afaceri referitor la Declarația Unică Inteligentă. Nu am avut o definitivare a terminologiei, dar așa intenționăm să îi dăm denumirea, Digitală sau Inteligentă. Aduce o serie de noutăți. Înlocuiește Declarația Unică actuală și, înainte de toate, se elimină estimatul, adică nu mai depui o declarație cu estimatul pentru următoarea perioadă”, a declarat Boloș.
Cum va funcționa noua Declarație Unică
Oficialul din Guvernul Ciolacu a explicat pe larg, ce noutăți aduce Declarația.
„Apoi, în conținutul Declarației sunt proceduri care vor fi automatizate, precompletări, calcule în interiorul Declarației. Declarația Unică Inteligentă va avea asigurată interoperabilitatea cu bazele noastre de date, cu modulul e-Factura, cu e-TVA, cu modulul e-Transport. Asta ar însemna că pe partea de cheltuieli, modulul e-Factura având toate datele pentru cheltuielile înregistrate, practic ar trebui să existe o corelare între datele din Declarația Unică Inteligentă și valoarea facturilor înregistrate în e-Factură.
Dacă o persoană fizică a făcut o achiziție și are o cheltuială înscrisă în Declarația Unică, atunci, dacă acea cheltuială a făcut-o pe persoană fizică, se vede în e-Factură. Venitul net asupra căruia se plătește impozitul nu mai este stabilit prin declararea acestui venit de către persoana fizică, ci pur și simplu extragem datele. Va fi precompletat și vei putea modifica după aceea, cu justificările de rigoare”, a mai precizat Boloș, pentru sursa citată.
Din mai 2026 ar urma să devină operaționale noile declarații. Declarația Unică Digitală va fi folosită și pentru cetățenii care vor utiliza sistemul de credit fiscal, dar numai în secțiunea de cheltuieli.