Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, s-a răzgândit: numărul kilometrilor promiși să fie realizați în 2019 este redus la jumătate.

 

La începutul anului reprezentanții de la Transporturi promiteau imposibilul: 180 de km de autostradă finalizați în 2019. Acum, la jumătatea anului, ministrul Transporturilor înjumătățește previziunile și vorbește de „în jur de 100 de km” de autostradă deschiși.

În realitate, șanse adevărate pentru deschidere sunt doar pentru circa 43 de kilometri de autostradă de la Lugoj – la Deva, două tronsoane începute de peste șase ani deja, conform Hotnews. În rest, doar șanse pur teoretice pentru unele tronsoane și zero posibilități de finalizare pentru altele.

„Ca să elucidăm misterul cu numărul kilometrilor de autostradă, ştiţi că la preluarea mandatului domnul Neaga (fostul director al CNAIR – n.r.) a avansat un număr de kilometri şi i-am spus la acel moment că din punct de vedere administrativ voi face tot ce pot ca să finalizăm acel număr de kilometri, în care personal pot să spun că nu am crezut că vor fi finalizaţi 180 de kilometri, noi având în lucru undeva la 120 de kilometri”, a spus Cuc, marţi, într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.

„Eu, în momentul de faţă, la ce am evaluat şi am discutat cu constructorii, vorbim de kilometri de autostradă care vor fi daţi în trafic… Angajamente şi-au luat toţi că vor termina, dar acolo unde văd un progres fizic de 30%, cum e cazul lotului Cheţani-Câmpia Turzii, acolo nu pot spune că se vor finaliza lucrările până la finele anului, şi ar însemna că ne minţim reciproc şi credem într-un nonsens. Asta i-am reproşat şi domnului Neaga. Dânsul spunea: „Nu, că dacă terminăm structurile…”, chiar dacă terminăm structurile, noi nu putem controla vremea”, a precizat ministrul.

Cuc a reiterat faptul că are drept obiectiv deschiderea pentru trafic a 100 de kilometri de autostradă în acest an.

„Loturile Lugoj-Deva 3 şi 4, adică 44 de kilometri, vor fi deschise în prima parte a lunii august, în cel mult două săptămâni. Joi mă duc acolo şi voi estima exact”, a precizat el.

Plătește cineva dacă nu sunt gata 100 de km de autostradă? „Dacă trei luni de zile plouă încontinuu, să-i cer lui Dumnezeu să-şi pună mandatul pe masă?”

Articolul precedentMasa monetară a crescut cu 7,7% în iunie
Articolul următorFMI aduce vești proaste pe bandă rulantă