Ministerul Finanțelor va modifica în curând noțiunea de jurisdicție necooperantă din legea fiscală. Anunțul vine după ce, prin includerea Turciei în această categorie, de la 1 ianuarie 2021, au fost puse în pericol relațiile comerciale bilaterale. Concret, din Codul Fiscal va fi eliminată prevederea conform cãreia statele incluse în anexa II (din care face parte Turcia, dar și Australia) vor fi considerate drept jurisdicții necooperante în scopuri fiscale și, ca urmare, TOATE CHELTUIELILE AFERENTE UNEI TRANZACȚII CU PERSOANE JURIDICE DEVIN  NEDEDUSCTIBILE la calculul impozitului pe profit.

„În contextul raportãrii aranjamentelor transfrontaliere conform Directivei UE 2018/822 (cunoscutã sub numele de DAC 6), prin noțiunea de jurisdicții necooperante se face referire doar la țãrile din anexa I a Listei UE privind jurisdicțiile necooperante în scopuri fiscale, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”, a informat Ministerul Finanțelor, într-un comunicat de presă.

În anexa II, cea care a stârnit confuzie în rândul firmelor și oamenilor de afaceri, se află Turcia, unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali extra-comunitari ai României, dar și Australia.

La momentul actual, ca urmare a modificării din Codul fiscal, orice cheltuială rezultată din tranzacții cu o entitate din cele două state este considerată nedeductibilă, potrivit avocatnet.ro.

În baza informațiilor disponibile pânã acum, niciun alt stat UE nu a adoptat mãsuri similare împotriva jurisdicțiilor incluse în anexa II din Lista jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale.

Relațiile comerciale România-Turcia, puse în pericol de includerea Ankarei pe lista jurisdicțiilor necooperante fiscal

Articolul precedentStrategie în alb și negru – Ediția din 30 ianuarie 2021
Articolul următorIncident la Secția ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon din București! Mai mulți pacienți – EVACUAȚI