Conducerea Metrorex a pierdut definitiv în instanță procesul cu Sindicatul Liber Metrou, prin care cerea anularea contractului colectiv de muncă și, implicit, a majorării salariale de 18%. Procesul fusese pierdut și la instanța de fond. Contractul a provocat un conflict deschis între conducerea metroului și ministrul Cătălin Drulă, pe de-o parte și sindicatul condus de Ion Rădoi. Totul a culminat cu blocarea circulației garniturilor de metrou timp de aproape o zi și demolarea unor chioșcuri din stații.
Soluția pe scurt: Respinge apelul, ca nefondat. Respinge cererea formulată de intimat referitoare la obligarea apelantei la plata cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 24.08.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia Curții de Apel București, Secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, publicată marți pe portalul instanțelor de judecată. scrie clubferoviar.ro
În iunie, Tribunalul Bucureşti a respins, ca inadmisibilă, cererea directorului general al Metrorex SA, Ştefan Paraschiv, privind reducerea salariilor la metrou, însă a fost atacată cu apel, la care administrația Metrorex a pierdut însă definitiv.
Din 5.678 de persoane salariate de la Metrou, 4.533 (80%) au salariu net de peste 5.000 de lei, iar aproape 1.478 (26%) de persoane iau în mână peste 7.260 de lei (circa 1.500 de euro). Directorii mari și mai mulți șefi de serviciu au salarii nete de peste 10-11.000 de lei, cel mai mare salariu fiind de 14.641 de lei pentru un post de șef serviciu. Directorii au un salariu în mână de 12.945 de lei. Cele mai mici salarii în mână din Metrorex sunt în jur de 3-4.000 de lei, potrivit unui document cu toate salariile de la metrou consultat de HotNews.ro. Toți angajații primesc un „spor de tunel” de circa 20% agreat prin contractul colectiv de muncă.
Cătălin Drulă, anunț despre restructurările de la Metrorex: Există posturi inutile